Duitse extreemrechtse partij wil gegevens over het aantal Joden in Dortmund

Een gemeenteraadslid van de extreemrechtse partij Die Rechte heeft aan het gemeentebestuur van Dortmund gevraagd om een overzicht van het aantal joodse mensen in de stad. Ook wil de partij graag weten hoe het precies zit met de verspreiding van Joden over de verschillende wijken.  De burgemeester van Dortmund heeft het verzoek geweigerd en als ‘onmenselijk’ betiteld.

De twee jaar geleden opgerichte partij ziet zichzelf als verdediger van de Duitse identiteit, een ook in Nederland binnen extreemrechts populair thema. Een poging van Die Rechte deel te nemen aan de Europese verkiezingen mislukte omdat de partij er niet in slaagde het benodigde aantal van 4000 handtekeningen te verzamelen. Op 25 mei jl slaagde de partij er wel in één zetel in de gemeenteraad van Dortmund te veroveren. Op de verkiezingsavond probeerden ca 25 aanhangers van de partij – waaronder het zojuist gekozen gemeenteraadslid –  het gemeentehuis te bestormen.

Bron: Searchlight

Update:

Die Rechte blijkt ook betrokken te zijn bij de antisalafistendemonstraties die recentelijk in Duitsland voor de nodige ophef zorgden. Der Tagesspiegel meldt dat Siegfried Borchardt,  die  na de gemeenteraadsverkiezingen korte tijd namens de partij plaats nam in de gemeenteraad van Dortmund, een vooraanstaande rol speelde bij de organisatie van de demonstratie in Keulen, waarbij voetbalhooligans één front vormden met extreemrechtse knokploegen.  Borchardt heeft een lange geschiedenis binnen het neo-nazi milieu in Noordrijn-Westfalen. Overigens kwamen bij de meest recente anti-salafisten demo heel wat meer tegendemonstranten opdagen dan rechtsextremisten.

Dat islamofoben … oeps, ‘islamcritici’… al net zo’n hekel hebben aan joden als aan moslims, is ook hier te lande geen onbekend verschijnsel.  Zo is Paul Peters, de oprichter van het Identitair Verzet, in het verleden veroordeeld wegens het vernielen van een joodse begraafplaats.