Duitse activisten krijgen asiel in Venezuela

De Duitse autonome activisten Thomas Walter en Peter Krauth hebben na een jarenlange strijd eindelijk asiel gekregen in Venezuela.

De Duitsers worden in hun vaderland gezocht vanwege een poging tot brandstichting in 1995 bij een deportatiecentrum voor vluchtelingen dat nog in aanbouw was in de buurt van Berlijn. Volgens de Duitse justitie zijn zij lid van K.O.M.I.T.E.E, een radicale actiegroep die ook verantwoordelijk was voor het afbranden van een gebouw van het Duitse leger, omdat dit destijds betrokken was bij het neerslaan van de Koerdische opstand in Turkije.

Bij de mislukte aanslag vond de politie bewijs om Walter, Krauth en Heidbreder aan te houden, waarop zij op de vlucht gingen. Een paar jaar geleden wist de Duitse politie hen in Venezuela te traceren, maar de Venezolaanse rechter wilde niet meewerken aan uitlevering, omdat de termijn van het misdrijf was verstreken. De Duitse justitie wil echter van geen clementie weten, ondanks dat de mannen al jaren in ballingschap leven. Vergelijk dit met Rita Verdonk, verantwoordelijk voor een brand in een deportatiecentrum waar mensen in zaten en waarbij 11 mensen om het leven kwamen. Zij loopt nog vrij rond en staat nu zelfs weer hoog op de lijst van een lokaal rechts partijtje.

Walter en Krauth hebben nu eindelijk officieel asiel gekregen in Venezuela. Voor hun kameraad Bernhard Heidbreder kwam dit echter te laat, hij overleed vorig jaar aan kanker in Venezuela. Lees hier hun verklaring in het Duits. Twee jaar geleden verscheen de documentaire “Gegen den Strom” over Thomas Walter en de Duitse reggae muzikant Mal Eleve.