Drie doden bij terroristische aanslag op abortuskliniek in de VS

Bij een aanslag op een abortuskliniek in de VS zijn drie mensen om het leven gekomen. Negen andere mensen raakten gewond. Alle gewonden zijn buiten levensgevaar.

Vlak voor het middaguur betrad een met een geweer bewapende man het gebouw van Planned Parenthood in de stad Colorado Springs. Volgens de eerste berichten begon de man al buiten het gebouw te schieten, waarna hij zich naar binnen begaf en ook daar het vuur opende op de aanwezigen. De meeste aanwezigen wisten te vluchten en zich te verschansen in speciaal ingerichte ‘veiligheidszones’  (this is the US of A, baby!) in het gebouw. De politie reageerde razendsnel, waarop de man zichzelf in een van de ruimtes barricadeerde en het vuur opende op de politie. Daarbij kwam één agent om het leven. Omdat men vreesde dat de terrorist mensen gegijzeld hield en over explosieven beschikte, durfde de politie een frontale aanval niet aan, uit vrees dat hij zichzelf en eventuele gijzelaars op zou blazen. Pas na een uren durend beleg wist de politie de man te bewegen zich over te geven. Het zou gaan om de 59 jaar oude Robert Lewis Dear, over wie verder weinig bekend is.

planned-parenthood-shooting-colorado-springs-1448670317211-master495Planned Parenthood ligt al geruime tijd onder vuur van anti-abortusactivisten. Afgelopen zomer raakte dat in een stroomversnelling toen een anti-abortusorganisatie gemanipuleerde video’s uitbracht waarop ten onrechte de indruk werd gewekt dat medewerkers van Planned Parenthood op illegale wijze weefsel van foetussen verkochten en de opbrengsten van die verkoop op hun eigen bankrekening deponeerden. Uit officieel onderzoek bleek al snel dat er niets aan de hand was, maar extreemrechts in de VS – en daar behoort inmiddels de héle Republikeinse Partij toe – heeft de uitkomst van dat onderzoek nooit willen accepteren. Verschillende Republikeinse presidentskandidaten bleven tijdens de verkiezingscampagne refereren aan de al lang gedebunkedte video’s.

Onder conservatieve Twitteraars was de aanslag reden de vlag uit te steken. Ook op extreemrechtse haatblogs als Breitbart vielen vooral goedkeurende reacties waar te nemen. Opmerkelijk: tot dusverre heeft geen van de Republikeinse presidentskandidaten zijn medeleven met de slachtoffers betuigd, waarschijnlijk uit vrees hun basis van zich te vervreemden.

 

 No condolences coming from ANY of GOP candidates over #PlannedParenthoodShooting Can’t alienate their base. #RtWingExtremism #StandwithPP

— Jackie (@LiberalMmama) November 28, 2015