De vraag blijft: wie lekte de brief van Klink en waarom?

Joris Luyendijk vraagt het zich af in een lezing die in het echt niet is doorgegaan – de Pietje Bell-lezing 2010 – hier in verkorte versie online.
Het is een vraag die in Nederlands medialand als ongepast geldt en derhalve niet gesteld wordt. Toch weet in ieder geval iemand bij het NOS-journaal hoe het zit en indirect dus ook hoe het komt dat NL met Bruin I is opgezadeld.

4 gedachten over “De vraag blijft: wie lekte de brief van Klink en waarom?”

  1. Dat klopt helemaal, zou ik nou ook wel eens willen weten en here en mevrouwen journalisten, waarom haalt u dat niet boven water?

  2. Ik vind het toch het meest waarschijnlijk dat er een journalist zijn speciale contact niet wil openbaren. Wel een knappe analyse van Luyendijk.

  3. Heeft iemand Joris gevraagd welke precies de omstandigheden waren die hem beletten zijn rede in onverkorte vorm uit te spreken ?

  4. Luyendijk op bladzijde 92 van zijn boek*, (1e druk: november 2010):

    “Het nieuws werd begin september 2010 dus beheerst door ‘de brief van Klink’. (…) In de brief uitte Klink allerlei bezwaren tegen die samenwerking met de PVV. De brief lekte uit, en toen was het crisis in het CDA. Een belangrijke vraag leek mij [Joris Luyendijk, HR] wie die brief had gelekt: Klink, omdat hij een crisis wilde forceren? Of zijn tegenstanders in het CDA, die hem weg wilden hebben?”

    Uitspraak bestemd voor de ‘Kees Lunshof Lezing’ (Lunshof, jongelui, was tientallen jaren lang hart en ziel van de Telegraaf-journalistiek).
    Joris L. heeft hier weer eens volkomen gelijk. De kopie van de brief was “gegund” aan het NOS-journaal. Ferry Mingelen moet dus weten, wie met die kopie is komen leuren.
    Pikant is ook, dat Klink de brief heeft geschreven op verzoek van Verhagen en het CDA- (dagelijks) bestuur, dus voorzitter (ben even z’n naam kwijt, die Groningse paardenfokker), die nu staatssecretaris landbouw onder Verhagen is.
    Als je de brief leest, is het ook niet een politiek standpunt, voorgelegd aan de CDA-fractie, maar de overwegingen van een gekweld man (in gewetensnood), uitgeschreven gedurende een weekeinde. Kennelijk bestemd om een al aangevangen discussie in de CDA-top te helpen structureren.
    Wie had er belang bij, om de brief op straat te gooien?
    In die richting hadden de journalisten moeten zoeken. En dan waren ze ongetwijfeld uitgekomen in de buurt van Maxime. Maar dat deden ze niet. Het ging al gauw hoofdzakelijk over de vraag wat de persoonlijke gevolgen voor Klink zouden zijn.
    Luyendijk vraagt zich af, waarom al die journalisten toen niet de deur van de redactielokalen van het NOS-journaal zijn gaan belegeren (je weet wel, naar analogie van die dichte deur van de CDA-fractiekamer), om Ferry Mingelen te dwingen zijn ‘bron’ te onthullen.
    Nee, we zijn al weer op weg naar het volgende personen-incident en de vragen blijven liggen als lijken in de kast.
    ‘Who killed Norma Dean?’
    Wie liet een wapen achter in de fractielokalen van de PVV? (mei 2010)
    Hoor je nooit meer wat over.
    Was het echt Gidi Markuszower?
    Hebben journalisten al gevraagd naar vingerafdrukken, het merk, lag het er al voor, of pas na het veiligheidsonderzoek door de Mossad? Welke instantie heeft een aanklacht ingediend tegen “onbekend”? Welke dienst is belast met het onderzoek. Welke rechter van instructie is bevoegd? Wie zijn als getuigen gehoord?
    Toch interessante vragen.
    Dus, nog interessanter: Wie zorgde er voor dat Klink geen kink in de kabel van het verraad van Verhagen kon worden? Op zich, hoefde Klink helemaal niet af te treden als verkozen kamerlid. Wat hadden Verhagen, Donner en de paardenfokker voor “dirt” over arme Appie, waarmee hij is gechanteerd? Eventueel.
    Was Klink misschien, net als collega staats Jack de Vries, met een ondergeschikte, in dit geval b.v. een verpleegster, het bed in gedoken?
    Echt, nu het CDA de stijl van Berlusconi heeft overgenomen en Geert Wilders ongestraft een maffia in het parlement heeft gebracht, kan weinig meer worden uitgesloten. 😥

Reacties zijn gesloten.