De Verenigde Arabische Emiraten en de couppoging in Turkije

Drie dagen wachtte de Turkse natie op een belangrijke toespraak van president Erdogan. Omdat het zolang duurde werd er veel gespeculeerd over wat hij zou gaan zeggen, waarbij uiteindelijk vrijwel iedereen het er over eens was dat hij de noodtoestand af zou kondigen. Daardoor was de verrassing er een beetje af toen hij pas laat op de avond een toespraak deed.

De grootste verrassing die avond was dat Erdogan zich voordat hij de natie uit betrekkelijke onzekerheid verloste, eerst door Al Jazeera liet interviewen. Dat vond hij kennelijk belangrijker. Dat interview was weinig opzienbarend. Waar het meest van op werd gekeken was dat hij het nieuws over de couppoging naar eigen zeggen niet vernam van de nationale inlichtingendienst MIT.

In plaats van MIT was het Erdogans zwager die hem op de hoogte bracht van de couppoging. In Turkije was de vraag hoorbaar wie die man is dat hij daarvan op de hoogte was. Ze zullen daar bij Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) vast wel een verklaring over hebben liggen. Het blijft echter vreemd dat Erdogan niet in eerste instantie van MIT over de staatsgreep hoorde, terwijl die inlichtingendienst daar een paar uur eerder wel een aantal generaals over informeerde. Sommige van deze heren vierden op dat moment een trouwpartij in Istanbul. Opmerkelijk genoeg gingen ze door met feestvieren alsof er niets aan de hand was.

Toen Erdogan, zonder in detail te treden bij Al Jazeera, zei dat andere landen bij de couppoging betrokken waren geweest, vroeg ik me af of het vraaggesprek ook op de Arabisch variant van het nieuwskanaal werd uitgezonden. Het moment waarop ik vaststelde dat dit zo was viel samen met een herinnering aan een artikel in een regeringsgezinde krant van ruim een half jaar geleden.

Voordat ik daar in dit lange artikel aan toe kom is het echter van belang om eerst te beschrijven wat ik de laatste dagen vond over een mogelijke Arabische link bij de couppoging.

Breitbart
Op 17 juli, twee dagen na de couppoging, citeerde de Israëlische onderzoeksjournalist Aaron Klein op de website Breitbart een niet nader omschreven ‘Arabische inlichtingenbron’. Die had volgens Klein gezegd dat ‘Turkije ervan overtuigd is dat Arabische landen betrokken waren bij de mislukte staatsgreep van vrijdagavond.’

De bron van Klein zei dat Turkse ambassades en inlichtingenfunctionarissen in het Midden-Oosten bewijzen proberen te vergaren over spionageactiviteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte in verband met de couppoging. Beide landen zouden samen geprobeerd hebben om Erdogans regime te ondermijnen, stelt Klein.

Hij voegde daaraan toe dat de VAE en Egypte de ‘meest bittere vijanden van de Moslim Broederschap in de Arabische wereld zijn. Omdat Erdogan deze islamitische beweging juist gepassioneerd steunt, leek het motief van de emiraten en Egypte tot een samenzwering tegen de Turkse regering vastgesteld te zijn voor Klein.

Volgens de bron van Klein onderzocht Turkije verder of imam Fethullah Gülen, de aartsvijand van Erdogan, die volgens hem verantwoordelijk was voor de couppoging, de laatste weken in de Emiraten is geweest. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be