De NAVO zoekt confrontatie met nog grotere aanwezigheid aan Russische grenzen

Nobelprijswinnaar voor de vrede, Amerikaans president Obama, plant een grootschalige militaire opbouw in Oost- en Centraal-Europa. Hij wil het militaire investeringsbudget voor de regio in 2017 verviervoudigen om er zware wapens, gepantserde voertuigen en ander militair materieel als ‘afschrikking voor verdere Russische agressie in de regio’ te kunnen ontplooien.

Er is een bedrag van 3,4 miljard dollar mee gemoeid. De wapens zullen gebruikt worden voor Amerikaanse, maar ook NAVO-troepen met de bedoeling een volledige gevechtsbrigade continu in stand te houden.

Volgens de regering in Washington is deze militaire versterking een antwoord op de Russische activiteiten in Oekraïne, waarover zelfs Amerikaanse functionarissen stellen dat ze veel ‘kalmer’ zijn geworden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een “contraproductieve en gevaarlijke” militaire opbouw aan de Russische grenzen.

De NAVO toont zich al langer erg actief in Oost- en Centraal-Europa door een stijgend aantal militaire manoeuvres, het afsluiten van militaire akkoorden met landen als Oekraïne, Zweden en Finland, de bouw van nieuwe militaire basissen, commandoposten en administratieve centra.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bevestigde dit trouwens eind januari 2016 bij de voorstelling van het jaarlijkse NAVO-rapport: “we hebben reeds onze aanwezigheid in het oosten (van Europa) verhoogd, met meer vliegtuigen in de lucht; meer troepen op het terrein; meer schepen in de Baltische en Zwarte Zee… We hebben ook kleine hoofdkwartieren opgericht en we hebben meer manoeuvres in het oosten laten plaatsvinden”. Desondanks weigerde hij te spreken van een nieuwe Koude Oorlog, die op zijn hoogtepunt uitmondde in een enorme wapenwedloop. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be