De keuze voor chronische impotentie van de parlementaire oppositie

We zien het voor onze ogen gebeuren – de parlementaire politiek is mijlenver van de burger geraakt, opgesloten in het ivoren torentje van de Tweede Kamer en het direct bewijs hiervoor is dat ze geen werkende oplossing voor de crisis hebben. Zo vaardigen ze steeds enkel wettelijke garanties voor de corporatieve winst uit, zoals in het geval van de nieuwe zorgwet die ten bate van een kartel van verzekeraars wordt doorgedrukt. Men wil bijvoorbeeld niet horen dat de burgers hun vrijheid van keuze voor een behandelaar willen behouden. De corporatieve winst staat weer voorop.

Op welke politieke partij gaat u de volgende keer stemmen?
Heeft u überhaupt enige keuze?
Maakt eigenlijk niet uit. De politieke partijen zijn niet van elkaar te onderscheiden.
Wat ze allemaal kenmerkt is dat ze geen onderscheidende principes vertonen, neoliberalisme ten top met enkel steeds harder wordende xenofobe leuzen, net als in de tijd van de opkomst van Adolf Hitler.

Welke gemene deler zouden we in ons politiek gebeuren kunnen aanwijzen? Kenmerkend is de neoliberale sloop van de Nederlandse maatschappij tegen de achtergrond van verdwijnende sociale binding die al jaren aan de gang is, allemaal overgoten met sterk sausje racisme en xenofobie op de rails van eindeloze bezuinigingen. Enkel de Heilige Winst telt mee.

Sociaal gerichte politieke partijen bestaan er niet meer, behalve de zeer stille SP die heeft ingezet op de zwijgeed in de hoop dat ze uiteindelijk vanuit de Elitaire Orde met de lang verwachte deelname aan de volgende neoliberale regering beloond zullen worden. Op hun beurt na de PvdA. Lang leve het asociale, totalitaire neoliberalisme!

Dit is de Kerst van 2014.

Het is tijd dat de burgers behalve in de zorg ook in de politiek weer een keuze zullen kunnen maken.