De kans dat Oskar Gröning (94) de loterij wint is groter dan een verblijf in de cel

Oskar Schulz
Oskar Gröning

“Auschwitz-bewaker Gröning in hoger beroep tegen straf”, kopt de Volkskrant boven een artikeltje dat kennelijk verontwaardiging moet veroorzaken.

Inmiddels kent iedereen Gröning als “boekhouder” van Auschwitz, de Volkskrant voegt daar nog “postbode” aan toe. Gröning is mede-verantwoordelijk voor de vernietiging van ca. 300.000 Hongaarse Joden in het vernietigingskamp Auschwitz. Dankzij zijn punctuele administratieve talenten is dit onvoorstelbare aantal behaald. Daar is Gröning voor veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Of hij ook daadwerkelijk achter tralies zou verdwijnen hing onder meer van zijn gezondheid af. De man is immers al 94 jaar oud.

Uiteraard zal de verdediging van Gröning in hoger beroep betogen dat de rechtbank in eerste aanleg onvoldoende rekening heeft gehouden met mogelijke verzachtende omstandigheden. Met het vermelden van alleen dat laatste begeeft de Volkskrant zich weer eens op populistische paden.

Er wordt immers niet vermeld dat ook “slachtoffer-advocaat” Andreas Schulz tegen het vonnis hoger beroep heeft aangetekend. Schulz stelt namens een groep slachtoffers en nabestaanden dat Gröning voor moord veroordeeld moet worden. Dat is volgens het Duitse strafrecht onmogelijk en dat weet Schultz als ervaren advocaat maar al te goed. Niettemin tekende hij beroep aan, hetgeen in de Duitse media onzinnig en populistisch wordt genoemd.

Dit artikel in Der Spiegel geeft duidelijkheid over de zaak Oskar Gröning, die overigens wel degelijk de boekhouder van Auschwitz was en geen bewaker zoals de Volkskrant kopt.

Het gevolg van de onzinnige actie van slachtoffer-advocaat Schulz is dat Gröning met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit in de cel zal verdwijnen. Niet omdat zijn gezondheid dat eventueel in de weg staat, maar omdat het hoger beroep erg lang gaat duren. Tot het vonnis in hoger beroep blijft Gröning op vrije voeten. Dankzij advocaat Schulz.