De Justice Democrats komen er aan!

Terwijl Trump de aandacht blijft trekken met zijn waanzinnige tweets en brokjes nieuws over zijn criminele corruptie, vindt er in de Democratische Partij een revolte van onderop plaats. Progressieve kandidaten nemen de plaats in van apparatsjiki die van het grote geld bestaan en daarvan de belangen vertegenwoordigen. Alexandria Ocasio-Cortez was de eerste die in het nieuws kwam, maar zij is niet meer de enige.
De beweging is gekatalyseerd door de campagne van Bernie Sanders, en verscheidene kandidaten zijn ook van de Democratisch-Socialistische Partij, zoals Sanders. Maar de beweging is niet afhankelijk van Sanders, steunt in hoge mate op wat nog niet lang geleden “etnische minderheden” genoemd zouden zijn in de VS – in feite gezamenlijk allang de meerderheid. Ze maken ook kans Republikeinen van hun zetel af te helpen. (De GOP is intussen zover heen dat op sommige plaatsen belijdende nazi’s zich kandidaat voor het genootschap stellen).

De Justice Democrats kunnen op zijn best als sociaal-democraten omschreven worden. Niet echt revolutionair, al gebruiken ze zelf dat woord wel, maar als tegenwicht in deze donkere tijden is dit al meer dan genoeg.
Hun site.

“In een moderne, morele, rijke maatschappij als de Verenigde Staten, horen mensen niet te arm te zijn voor een waardig leven. Dat houdt in: toegang hebben tot gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs, een voldoend loon, een wereld die niet verwoest wordt door klimaatveranderingen en nodeloze agressie-oorlogen.”