De geest van de Februaristaking – hier en in de Oekraïne

Deze week herdenken we de Februaristaking van 1941. Tijdens deze staking, georganiseerd door de illegale Communistische Partij van Nederland (CPN), stonden de arbeiders van Amsterdam en veel andere plaatsen op tegen de Jodenvervolging en de onderdrukking van de Duitse bezetting. Het was een vuist in het gezicht van de bezetter en een actie die nergens anders tijdens de Nazitijd is herhaald. We kennen veel herdenkingen die verband houden met de Tweede Wereld Oorlog, en waar de leuzen meestal hetzelfde zijn: “Nooit meer oorlog”, “Nooit meer fascisme”, “Nooit meer Auchswitz”. Allemaal leuzen waar we achter kunnen staan, maar die helaas maar zelden in praktijk worden gebracht. Dit hoeft niet uitgelegd, iedereen met open ogen die om zich heen kijkt weet wat er wordt bedoeld. (lees verder)

4 gedachten over “De geest van de Februaristaking – hier en in de Oekraïne”

  1. Vurig mooi geschreven en nog ” De politiek van de Europese Unie probeert Europa weer tot een continent van de haat te maken..”

    Mag ik zo vrij zijn om dit aan te vullen omwille van de ware toedracht: ” De NEOLIBERALE politiek van de Europese Unie is die probeert Europa weer tot een continent van de haat te maken.”

    Een SOCIAAL Europa – daar heb ik helemaal niets tegen.

  2. @nexus,

    Terechte opmerking. In ’40-’45 ging het (achteraf) niet in de eerste plaats om strijd tegen Duitsers, maar om strijd tegen nazi’s. De keuze van de Duitsers voor Hitler was verschrikkelijk, maar fascisme was destijds niet beperkt tot Duitsland.

Reacties zijn gesloten.