De Derde Wereldoorlog is allang bezig

Vorige week, tijdens een discussie over politiek, zei een goeie vriend van mij: “Gelukkig zijn wij niet in oorlog.”

Ik was verbijsterd. Hoe bedoel je, ‘we zijn niet in oorlog’? Nederland is wel degelijk met troepen betrokken bij gewapende conflicten en de enige reden waarom dat voor ons niet als oorlog aanvoelt, is omdat deze oorlogen in andermans achtertuinen worden uitgevochten. Ver van ons bed, onzichtbaar voor ons, waardoor wij het ons kunnen permitteren om onze handen in onschuld te wassen, eens flink te schelden op al die ‘andere’ oorlogszuchtige mafkezen – en weer doorgaan met shoppen of zappen.

Het bleef in mijn hoofd zitten. Als je nou eens een lijst gaat maken van landen die betrokken zijn in gewapende conflicten, ongeacht waar die gewapende conflicten worden uitgevochten, welke landen nemen er dan eigenlijk deel aan oorlogen?

Het resultaat was schrikbarend. Veel erger dan ik zelf had verwacht, terwijl mijn verwachting al bepaald niet positief was.

Ieder land dat in onderstaande kaart rood gekleurd is, is op de één of andere manier in een gewapend conflict betrokken. Dat kan een oorlog met een ander land zijn, een binnenlandse oorlog, of een missie aan de andere kant van de wereld.
armedconflicts-1-1024x508
Ik heb voor dit overzicht de data van vijf websites* doorgespit, waar lopende gewapende conflicten worden bijgehouden, met de landen die daarbij betrokken zijn. Over de hele wereld zijn er maar een paar landjes waar ik geen enkele vermelding van tegenkwam: Guyana, Suriname, Frans Guyana, Swaziland, Lesotho, Turkmenistan en Laos. En van een aantal daarvan ben ik niet eens zeker dat dat echt wel klopt, maar goed, ik hou me keurig aan wat de bronnen zeggen.

Vergelijk dat eens met een kaartje van landen die deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog:

Map_of_participants_in_World_War_II

en dan ligt er eigenlijk maar één conclusie voor de hand: de Derde Wereldoorlog is allang aan de gang.

Nog een interessante vergelijking: waar worden die gewapende conflicten dan uitgevochten?
conflictterritories-1024x508
Dat levert een onthutsend plaatje op. Die oorlogen? Not in our backyard. Dit is exact waarom jij en ik helemaal niet het gevoel hebben dat we in oorlog zijn. Hier vliegen de bommen, gifgaswolken en raketten ons niet om de oren. White privilege in beeld.

Maar laat je niet misleiden door de illusie dat oorlog alleen ver weg en op televisie is. Onthou vooral dat eerste plaatje.

*) Bronnen, voor als je het zelf wilt controleren:

– Eerst verschenen bij Dhjana