De crowd kan nu mee procederen tegen onrecht

Multinationals aanklagen voor vervuiling in het Amazonegebied of pesticiden die bijen schaden: iedereen kan voortaan meedoen via de juridische crowdfundingsite “The Crowd Versus”. Het Nederlandse initiatief haalt geld op bij het publiek om juridische gevechten te steunen tegen multinationals over de hele wereld.

De rechtbank wordt steeds vaker het nieuwe front in de strijd voor milieubescherming en klimaatactivisme. Dat bleek de voorbije jaren ook uit succesvolle klimaatzaak in Nederland, die onder meer in België navolging kreeg. Maar ook heel andere zaken rond vervuiling en biodiversiteit worden voor de rechtbank uitgevochten.

The Crowd Versus wil die processen een duwtje in de rug geven en biedt iedereen de kans om een duit in het zakje te doen. Donateurs kunnen procederende ngo’s steunen giften van 5 tot 100 euro en worden vervolgens op de hoogte gehouden van de voortgang van het proces.

In de eerste fase van het project is er keuze uit vijf processen, waaronder een rechtszaak tegen pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en een zaak om oliebedrijf Chevron te doen betalen voor jarenlange vervuiling in Ecuador. De andere zaken richten zich op de introductie van ggo-maïs in Mexico, een steenkoolmijn in Zuid-Afrika en de vervuilende teerzanden in Canada.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be