Cruz steunt de ‘snotterende lafaard’ Donald Trump

ted_cruz_official_portrait_113th_congress
Ted Cruz Foto: Wikipedia

Het meest hilarische staaltje politiek opportunisme is deze maand afkomstig van de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz. In een verbazingwekkende volte-face heeft Cruz alsnog, na maanden aarzelen, zijn steun uitgesproken voor de knettergekke miljardair Donald Trump. Nog tijdens de Republikeinse conventie in juni weigerde Cruz opzichtig Trump te steunen, wat hem op veel kritiek kwam te staan.

Opmerkelijk, want Cruz en Trump kunnen elkaar niet luchten of zien en vlogen elkaar tijdens de race voor de Republikeinse nominatie bijna dagelijks naar de strot. The Donald beschuldigde Cruz’ vader van betrokkenheid bij de moord op Kennedy(!) en suggereerde dat Cruz’ vrouw Heidi met de halve Republikeinse top in bed dook. Cruz zélf  was volgens Trump ‘geestelijk gestoord’.  Cruz op zijn beurt noemde Trump een ‘snotterende lafaard’ en ‘een pathologische leugenaar’.

Cruz beweerde met een vroom gezicht dat zijn koerswijziging is ingegeven door bezorgdheid over de toekomst van de VS onder Hillary Clinton, maar dat gelooft geen mens. Het lijkt waarschijnlijker dat Cruz zich zorgen maakt over zijn eigen politieke toekomst. Sinds zijn weigering Trump te steunen in de race naar het Witte Huis, is Cruz’ populariteit onder Republikeinse kiezers fors gedaald.  Cruz vertegenwoordigt Texas in de Senaat. Die positie zou op het spel kunnen komen te staan bij de senaatsverkiezingen in 2018, waar Cruz op rechts geduchte concurrentie te vrezen heeft. Een vete met Trump zou Cruz’ kansen geen goed doen.