Corrupte VVD-er du jour: Henry Keizer, oftewel, deze partij gaat over lijken

De partij van “handen uit de mouwen in plaats van handje ophouen” en “vandalen gaan betalen” en van de hoognodige verlaging van de bijstand waarmee toch alleen maar gefraudeerd wordt – die partij had nog niet zo lang geleden een voorzitter die op zijn minst onder verdenking van sjoemelen stond. Hier wat wij er vorig jaar over geschreven hebben.

Welnu, het sjoemelen blijkt ter waarde van 20 miljoen te zijn, ten koste van mensen die dachten een nette begrafenis of crematie geregeld te hebben. De VVD gaat over lijken, ja.

Het Openbaar Ministerie verdenkt oud-VVD-partijvoorzitter Henry Keizer van oplichting en valsheid in geschrifte bij de overname van uitvaartbedrijf De Facultatieve. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek naar hem in gang gezet, naar aanleiding van een aangifte van financieel activist Pieter Lakeman in mei vorig jaar.

In de zaak is voor bij elkaar 20 miljoen euro beslag gelegd. Het Financieele Dagblad meldt op basis van documenten die de krant in handen heeft dat op 22 mei beslag is gelegd op de woning van Keizer in Den Haag. Een van Keizers medebestuurders bij het uitvaartbedrijf, Jaap de B., is volgens het FD medeverdachte. Bij hem zou beslag zijn gelegd op een appartement in Amstelveen en een huis in Naarden ter waarde van bij elkaar 6,4 miljoen euro.

Jaap de B., Bruijn dus. Zou die ook van de VVD zijn? Een column zoals we die hier waarschijnlijk niet eens zouden durven schrijven – laten wij dankbaar zijn dat Vrij Nederland nog voortbestaat, en De Groene en zelfs HP/DeTijd:

Nu Jaap de Bruijn: stropdas met Schotse ruit, zo’n massieve kop die decennia in vergaderzaaltjes heeft doorgebracht, misschien is hij daar wel versteend, het zou kunnen dat een medewerker dit rotsblok rondrijdt, van commissariaatsoverleg naar bestuursvergadering naar bijeenkomst van de Rotary Club. Uit De Bruijns linkermanchet steekt een pols met daaraan een horloge zo groot dat je er twaalf bokkenpootjes op kunt serveren. Hij kijkt in de camera, De Bruijn. Uitdagend. Het zelfverzekerde narcisme van een man die weet dat hij overal mee wegkomt, want hij is natuurlijk net als zijn dikke vriend Keizer lid van de VVD. (Ik heb dit laatste niet gecheckt maar ik weet het zeker.)

Het bestuur, zolang het er nog zit, vindt u hier gefotografeerd – het is een andere foto dan die van de VN-columnist, maar het beeld is duidelijk.

Meer over de zaak hier en hier.