Corbyn wil het verbod op solidariteitsstakingen opheffen

Jeremy Corbyn, de leider van Labour,  wil het Britse verbod op solidariteitsstakingen – staken uit solidariteit met arbeiders bij een ander bedrijf of in een andere sector – terugdraaien. In Groot-Brittanië mag sinds 1980 alleen nog gestaakt worden wanneer arbeiders een direct conflict met hun baas hebben. In de meeste andere democratische landen zijn solidariteitsstakingen gewoon toegestaan, ook in Nederland en in België. nhsimages

Het verbod op solidariteitsstakingen in Groot-Brittanië is een erfenis van Margaret Thatcher. Het huidige conservatieve kabinet wil het stakingsrecht het liefst helemaal de nek omdraaien.

Corbyn deed zijn uitlatingen in een interview met Andy Marr bij de BBC. Len McLuskey, de leider van de vakbond Unite, omschreef Corbyn’s voornemen als “absolutely first class”. Uit recente polls blijkt dat er bij het Britse publiek veel sympathie bestaat voor een eventuele staking van artsen in de NHS (de publieke gezondheidszorg) die een sterk verslechterd contract aangeboden hebben gekregen.

Bron: The Independent