Brits Lagerhuis stemt in met bombarderen Daesh in Syrië

Groot-Brittanië heeft de eerste luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Daesh in Syrië. Onmiddellijk na de stemming in het Lagerhuis stegen vier vliegtuigen op van een Britse basis op Cyprus om een bombardementsvlucht uit te voeren op een door Daesh gecontroleerd olieveld in het oosten van Syrië. CVSrtkJWUAAOEcv.png large

syriaimages
Foto: amnesty.org.uk

Eerder op de dag stemde het Lagerhuis met een onverwacht grote meerderheid in met het voorstel van de regering Cameron om naast doelen in Irak, nu ook doelen in Syrië te gaan bombarderen. Voorafgaand aan het debat had Jeremy Corbyn, de leider van Labour, van de kwestie een vrije stemming gemaakt, wat betekende dat Lagerhuisleden van Labour niet verplicht waren de partijlijn te volgen. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van Labour tégen de bombardementen, maar Cameron kreeg voldoende parlementsleden mee om van de door hem zozeer gewenste ‘brede steun’  te kunnen spreken.

Corbyn riep na afloop op de opvattingen van de voorstemmers onder de Lagerhuisleden van Labour te respecteren. De basis van Labour is in grote meerderheid tegen de bombardementen en activisten hebben aangekondigd de voorstemmers het politieke leven zuur te zullen maken. Veel activisten zijn van mening dat er binnen Labour geen plaats is voor ‘oorlogshitsers’ en zouden het liefst zien dat de voorstemmers vandaag nog geroyeerd worden. Een burgeroorlog binnen Labour is echter wel het laatste wat Corbyn momenteel kan gebruiken.