Botersterren

Heerlijk koekje voor de feestdagen

BotersterrenBenodigdheden
250 gram zeer zachte biologische roomboter
140 gram poedersuiker
300 gram biologische bloem
75 gram biologisch amandelmeel
1 vanille stokje
snufje zout

mixer, gardes, deeghaken, vellen bakpapier en een ster uitsteekvorm.

Bereiding

1. Doe de boter en de poedersuiker in een mengkom en klop dit met een mixer tot een romige massa. Snijdt het vanillestokje doormidden en schraap de vanillezaadjes uit de zaaddoos, voeg deze samen met het snufje zout en het amandelmeel bij het boter/suikermengsel. Mix het geheel doorelkaar met de mixer.
Verwissel de gardes van de mixer met de deeghaken. Zeef de bloem in de mengkom met het boter/suiker mengsel en kneed het geheel eerst met de mixer en daarna met de hand tot een soepele bal.

2. Rol deze bal op bakpapier uit tot een plak van ongeveer 3-5 mm dik. Ik vind persoonlijk de iets dikkere koekje lekkerder. Dek deze plak af met een tweede vel bakpapier en laat het een uur in de koelkast rusten.

3. Verwarm de oven voor op 190ºC. Haal na een uur de plak deeg uit de koelkast en leg het op je werkblad. Haal de bovenste laag bakpapier er af en leg die op je bakplaat.
Steek met de ster uitsteekvorm de koekjes uit de deegplak en verdeel die over de bakplaat. Is de plaat vol dan bak je de koekjes in 10 minuten goudbruin in de oven. Met deze hoeveelheid deeg, ster van 10 cm doorsnee en een dikte van 5mm kon ik de bakplaat twee keer vullen. 18 koeken in totaal.

4. Laat de koekje afkoelen op een rek en bewaar ze in een luchtdichte trommel.