Bombrief gericht aan Dijsselbloem onderschept in Griekenland

In Griekenland zijn acht bombrieven onderschept. De brieven waren gericht aan ‘leidende EU-functionarissen’. Inmiddels is uitgelekt dat Jeroen Dijsselbloem  en de Europese Commissaris van Economische Zaken, Pierre Moscovici, tot de doelwitten behoorden. Dijsselbleom

De politie nam in Kryoneri, even ten noorden van Athene, acht verdachte pakketjes in beslag. De pakketjes zouden zogenaamd zijn verstuurd door twee voormalige Griekse Ministers van Financiën, Yanis Varoufakis en Ghikas Hardouvelis. Niet erg slim, want juist dát wekte wantrouwen op.

Vermoedelijk zijn de bombrieven verstuurd door Synomosía Pyrínon Tis Fotiás (SPF), een militante anarchistische groep. De SPF eiste vorige week de verantwoordelijkheid op voor bombrieven gericht aan de Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schäuble en de voorzitter van het IMF, Christine Lagarde. Bij het openen van de aan Lagarde gerichte brief raakte een medewerkster van het IMF gewond.

In 2010 zag de Griekse regering zich genoodzaakt het internationale briefverkeer tijdelijk stil te leggen nadat de SPF bombrieven had verstuurd naar o.a. Angela Merkel en Silvio Berlusconi.

De SPF liet voor het eerst van zich horen in 2008, toen een aantal banken in Griekenland in vlammen opging. De afgelopen jaren zijn diverse leden van de groep gearresteerd, maar blijkbaar heeft inmiddels een nieuwe generatie de fakkel overgenomen. In een verklaring zegt de groep dat er “voor elke gearresteerde kameraad nieuwe kameraden klaarstaan om zijn plaats in te nemen”. De verklaring werd ondertekend met “LANG LEVE DE ANARCHIE!”.