Black History Month USA begint lekker

Ten minste 14 Amerikaanse colleges en universiteiten hebben dinsdag bomdreigingen ontvangen. De aanleiding is kennelijk de start van Black History Month, afgelopen maandag.

Het gaat om ‘historically black colleges and universities’ en daarvan heb je er in de VS ongeveer 100. Twee in Washington DC ontvingen ook de dreigementen: Howard University en de University of the District of Columbia.

CNN heeft een overzicht van artikelen erover. Wikipedia heeft een uitgebreid artikel over BHM. Het zakenblad Forbes beschrijft hoe deze instellingen stelselmatig te weinig subsidie ontvangen.

De Black History Month dateert van 1926 als ‘Negro History Month’. In 1970 werd het als BHM op Kent State University. Kent State, vlakbij Cleveland, Ohio, is één van de HBCU’s. Kent State is bekend omdat daar soldaten 4 demonstranten doodschoten die meededen aan een betoging tegen de oorlog in Vietnam op 4 mei 1970.

(Crosby, Stills, Nash & Young maakten toen binnen enkele dagen hun beroemde nummer ‘Ohio – Four Dead in Ohio‘ – ook Bruce Springsteen, The Beach Boys etc etc zongen erover). Twee weken later in mei 1970 was er na opstootjes een schietpartij op Jackson State University in Mississippi, waar de politie twee zwarte studenten doodschoot en 11 van hen verwondde. Jackson is ook een HBCU.

In het VK werd deze maand in oktober 1987 ingesteld, o.m. in Londen. In Canada begon BHM in 2010. De VS kent zo’n 15 diverse geschiedenismaanden, bijv. voor LGBT, vrouwen, Ieren, Polen en Haïtianen..

Whoopi Goldberg mag twee weken haar talkshow The View op ABC networks niet presenteren. Ze zei namelijk maandag dat de holocaust niet over ras ging. Op twitter maakte ze wel haar excuses: “Tijdens de show zei ik dat de Holocaust niet ging om ras, maar om hoe mensen inhumaan kunnen zijn tegenover andere mensen. Ik had moeten zeggen dat het om beide gaat.”