Bij het begin van het tweede proces Wilders

Uit het verhaal van Michael Heemels over hoe het eraan toegaat in de PVV blijkt eens temeer dat Geert Wilders iemand is die over alle grenzen heengaat zolang hem dat toegestaan wordt. Ik ben ondanks het zeer negatieve beeld dat ik al van hem had alsnog geschrokken van de manier waarop hij blijkbaar medewerkers dictatoriaal rondcommandeert en manipuleert.

De man is gevaarlijker dan ik dacht, vooral op persoonlijk vlak, naast het politieke, waarvan ik me het gevaar natuurlijk al langer bewust was. Het is iemand die totale controle wil over anderen, maar dat bovendien ook kan bewerkstelligen. Het is levensgevaarlijk zo iemand in een positie van werkelijke macht te hebben.

Enkele quotes voor mensen die niet voorbij de betaalmuur kunnen/willen:

Wilders communiceert via mail, Whatsapp en sms. ‘Zijn vragen waren commando’s. Als hij iets wilde, stuurde hij een mail. Daarop moest ik bevestigen met ‘ok’. Als ik dat niet deed, kreeg ik binnen een halve minuut een appje: ‘zie mail’. Als ik dan nog niks deed, kreeg ik een sms: ‘waarom reageer je niet?’ Als het dan weer te lang duurde, werd ik gebeld door de secretaresse. Zelf belde hij bijna nooit.

***

Ik werd niet geacht contact te hebben met collega’s. Als hij dat merkte, zei hij: je bent mijn medewerker, je werkt voor mij, ik wil niet dat in gesprekken informatie wordt uitgewisseld. Ik zag natuurlijk wel mensen bij de koffieautomaat, maar dan hielden we het oppervlakkig. Je zei gedag, dat was het.

***

Als ik iets verkeerd deed, belde de secretaresse dat ik bij Geert moest komen. ‘Wat is dit voor broddelwerk’, zei hij dan. Als ik er iets tegen inbracht, zei hij: ‘Smoesjes, je hebt altijd smoesjes.’ Hij veegde echt de vloer met me aan in zo’n gesprek. Ik moet altijd lachen in dat soort situaties, misschien van de zenuwen. Werd hij ook heel boos over. ‘Dit is niet om te lachen’, zei hij dan. ‘Sta daar niet zo als een dom schaap. Ga maar naar buiten.’ Dan kon ik gaan.

***

Soms werd ik bij Folkert geroepen, het hoofd personeelszaken. Die zei dan: ‘Je weet hoe hij is, probeer het de volgende keer beter te doen. Ga niet in discussie.

Dit zijn echt Untergangachtige taferelen.

Het lijkt er vooralsnog op dat het – veel te laat ingestelde – cordon sanitaire zal voorkomen dat deze controlfreak aan de macht komt, maar onderschat nooit het opportunisme van de politiek. Van VVD tot en met SP is men al enorm ver in het xenofobe spectrum geschoven om de PVV-aanhang maar ter wille te zijn, en geen kiezers aan de PVV te verliezen. D66, hoe oneens ik het ook mag zijn met hun sociaal-economische koers, is de enige partij die de PVV vanaf het begin categorisch heeft afgewezen in woord en daad. GroenLinks en DENK volgen nu.

Het werd al deels duidelijk tijdens Rutte I. Alhoewel hij geen enkele officiële functie had binnen de regering moest elke regeringskandidaat wel op audiëntie bij zijne fascistische hoogheid Wilders. Het werd gewoon gepikt, dat Wilders zich die rol toe-eigende. Ik herinner me met name Gerd Leers, die toch zo sympathieke burgervader van Maastricht, die ineens rücksichtslos een meedogenloos uitzettingsbeleid bleek uit te kunnen voeren.

Bij dit alles moet aangetekend worden dat zo’n Heemels zelf natuurlijk ook gewoon een stuk nazi-afval is, dat nu toevallig in de problemen is geraakt, en dus typisch nul medelijden verdient, in de woorden van Ebru Umar. Zijn problemen ontstonden vooral toen hij zijn dubbelfunctie, zoals die berucht waren in de PVV, als fractiemedewerker van de PS Limburg op moest geven en geen baan kon vinden als PVV-lid. Eigen schuld, moet je maar geen fascist worden en geen carrière van xenofobie proberen te maken. Dat gaan nog wel meer PVV’ers merken als die ‘partij’ op zijn retour raakt.

Het is van groot belang dat de rechterlijke macht Wilders vanaf vandaag zijn grenzen gaat aangeven. Velen die ook zeer sterk tegen Wilders gekant zijn denken juist dat een rechtszaak hem alleen maar goed zal doen, maar ik ben het daar niet mee eens. Deze man moet een officieel halt toegeroepen worden. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren staat te bezien, maar dit sujet zal alle grenzen over blijven gaan totdat hem dat op krachtige wijze belemmerd wordt.

Krapuul is ooit begonnen als site om campagne te voeren tegen Wilders. Inmiddels zijn de onderwerpen een veel breder gebied gaan bestrijken, en dat is heel goed. Maar Wilders is het die mij in 2010 alarmeerde – ik voelde dat er iets heel erg fout aan het gaan was – en Wilders en zijn levensgevaarlijke gedachtengoed zijn het die mij destijds motiveerden te gaan schrijven voor Krapuul.

Die noodzaak en motivatie bestaan nog steeds.

2 gedachten over “Bij het begin van het tweede proces Wilders”

  1. Pingback: Wilders ook dit jaar weer verkozen tot Nazi van het jaar | Krapuul

  2. Pingback: Ex-medewerkers PVV klagen PVV aan | Krapuul

Reacties zijn gesloten.