Bestand in Syrië wankelt

temple_of_bel_palmyra_02
Illustratie: Wikipedia

In het oosten van Damascus zijn hevige gevechten uitgebroken tussen het Syrische leger en rebellen. Volgens AFP zouden er beschietingen worden uitgevoerd op de wijk Jobar, die in handen is van rebellen. Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bevestigt de berichten. Volgens een woordvoerder van de Syrische regering proberen rebellen op te rukken naar het westen van Damascus.

Volgens het SOHR wordt Jobar beheerst door Faylaq al-Sham  en Fateh al-Sham, het voormalige filiaal van Al Qaeda in Syrië. Fateh al-Sham heeft geweigerd zich neer te leggen bij het door de VS en Rusland overeengekomen bestand.

Het bestand geldt in principe in heel Syrië, behalve in de gebieden waar groepen actief zijn die door zowel de VS als Rusland bestempeld worden als “terroristen”.

Volgens correspondenten van Al Jazeera vinden ook in Homs en in de noordelijke stad Idlib beschietingen plaats.

Er werd gehoopt dat het bestand hulpverleningsorganisaties in staat zou stellen hulpgoederen af te leveren bij bij de  burgers in belegerde steden, maar daar lijkt vooralsnog weinig van terecht te komen. Veertig vrachtwagens met hulpgoederen staan nog steeds in Turkije omdat ze niet in staat zijn Aleppo te bereiken.

Bron: Middle East Eye