Berlusconi aan het wankelen door (ex-?)fascist

In 1994 stortte het gehele partijenstelsel van Italië ineen, waarbij de voorman van de socialisten politiek asiel moest aanvragen in het naburige Tunesië (wat is er van hem geworden?). Alleen de communisten en de partijen links van hen bleven overeind, maar die hebben zich alsnog opgeheven sindsdien.
In 1999 gebeurde iets soortgelijks in België. Hier bleven alleen de liberalen nog enigszins overeind.
In Nederland hebben in de afgelopen nog-geen-twintig jaar bij verkiezingen nog net niet zulke implosies plaatsgevonden, maar de electorale klappen waren raak; in 1994 (knock-out CDA, totstandkoming Paars), 2002 (Fortuyn, PvdA weggevaagd) en 2010 (nieuwe knockout CDA, hoewel?).

Het lijkt alsof het partijsysteem in nogal wat Europese landen alsnog bezwijkt na de val van de Muur, ook aan de westkant er van.

Ik beken eerlijk: van Italië sinds 1994 begrijp ik weinig of niets meer. Ik heb het blijkbaar niet goed bijgehouden ook. Hoe kan de voorman van de fascisten nu plotseling een partij er op nahouden waarvan de afkorting wel lijkt te verwijzen naar de oude liberalen (in ’94 nog een van de minst gehavende), Futuro e Libertà Italia, en hoe kan deze Fini nu dreigen Berlusconi ten val te brengen?

Hoe het in Nederland in elkaar steekt is al moeilijk uit te leggen aan mensen in andere landen behalve misschien de zuiderburen. Italië, een van de G-8 nog steeds, is toch een nog een compleet andere zaak. Of niet? Voor aanstaande maandag wordt de definitieve val van Berlusconi voorzien.
Geen dag te vroeg. En goed voorbeeld doet goed volgen?

6 gedachten over “Berlusconi aan het wankelen door (ex-?)fascist”

  1. Fini is aan de rechterzijde de meest redelijke leidersfiguur. Als je hem vergelijkt met Bossi of Berlusconi. Hij was leider van Movimento Sociale Italiano, de neofascistische partij. Een partij die zijn wortels heeft in de Republiek van Salo, de laatste stuiptrekking van het fascistische regime in Italië. In 1995 is Fini (sinds eind jaren 80 leider van MSI) en de MSI opgegaan in de Alleanza Nazionale met een aantal conservatieve politici uit de ineenstortende Christendemocratische Partij. Fini werd leider en schudde zijn fascitische veren af.. De fascistische diehards gingen niet mee en richtte een splinter op Movimento Sociale Fiamma Tricolore.

  2. Gaan de Italianen in het algemeen niet gewoon hun gang zonder zich ook maar iets van welke regel of regering dan ook aan te trekken? En dan eens in de twee jaar stem je voor de lol een freak als Berlusconi tot premier.
    Het is zowel de charme als het grootste probleem van dat land.

  3. @2
    Maar Fini is vervolgens uit die Aleanza Nazionale gestapt en heeft dus Futuro e Liberta Italia opgericht. En dreigt nu met de linkse oppostitie Berlusconi aan de kant te schuiven.

  4. Nou weet ik wel dat er soorten vrouwen zijn die geilen op macht, maar 😮 , ik moet er niet aan denken met die enge ouwe man. Zou hij uberhaupt die laag make-up van zijn gezicht doen? Of zou je dan helemaal onderzitten? 😥

Reacties zijn gesloten.