Bart S. of beschaving: het één sluit het ander uit

Grossrechtenbach 1945: dit kind mocht ook van zijn premier sneuvelen...
Grossrechtenbach 1945: deze jongen mocht ook van zijn premier sneuvelen…

Hier vraagt Sjaak zich af of de maatschappij een plicht heeft jongelui als Walter tegen zichzelf te beschermen.
In de eerste plaats ben ik verdomde blij dat die jongeman waar ik het over had, Walter, levend is teruggekeerd en ik herhaal wat ik daarbij gezegd heb: ik hoop dat hij nog een lang leven voor de boeg heeft in goede gezondheid, iets goeds kan betekenen voor zijn omgeving en dat waar hulp nodig is om zijn leven weer op de rit te krijgen hij alle hulp moet krijgen die nodig is om dat te bereiken.

Dat is een kwestie van beschaving. En daar zijn we precies bij de kern van het verhaal: in een land waar de premier mensen dood wenst, de vice-premier en een minister van ver in de zeventig dat met instemming herhalen dan wel er een draai aan geven maar de doodswens van de premier aan het adres van jongelui die nog een heel leven voor zich hebben niet klip en klaar veroordelen, is elke beschaving volkomen zoek.
Dus om te beginnen zou een maatschappij zulke jonge mensen – kinderen in feite nog! – die nog maar aan het begin van hun leven staan als Walter al kunnen beschermen tegen zichzelf door volkomen doorgedraaide lui als Rutte, Opstelten en Asscher niet meer aan de macht te tolereren.
Het tweede is dat men zich eens moet afvragen hoeveel invloed de massale gewelddadige en oorlogszuchtige propaganda die we dagelijks via de media voorgeschoteld krijgen heeft op die jongens en meisjes die zich tot verre slachtvelden aangetrokken voelen.
Misschien als we stoppen met het verlenen van prijzen aan lieden als Olav Koens voor wat slechts is het bedrijven van ranzige oorlogspropaganda we labiele jongelui al een beetje tegen zichzelf beschermen.
Laten we ook zakken stront die op Twitter uitkramen ‘burn motherfuckers burn!’, krijsen over ‘full Gaza’ en de deur platlopen bij programma’s als ‘Jinek’ om hun mensen verachtende en misdadige kolder te verkopen in het vervolg daar laten waar ze horen: in hun holen.

Dat geldt uiteraard ook voor massamoordverheerlijkers als Pieter Omtzigt en al dat overige CDA-geteisem dat ik steeds vaker in gewelddadige zin hoor wauwelen over ‘bommen erop’ omdat dat ‘realistisch’ zou zijn.
’t Zou een goed begin zijn van een betere toekomst voor Walter en jongelui als Walter.

2014-09-08 Opgeilen aan moord