Authentiek Amsterdams kijken de toeristen naar elkaar

Wansmakelijke muziek schalt over de gracht, want dat is leuk. Een homo met zelfrespect (ja, zo stond het er echt) houdt van reldeldelmuziek, las ik ooit in een doelgroepblaadje. Geen wonder dat de VVD een boot inzet. Uitzitten, het gaat weer over. Dit jaar zijn er wel opvallend minder toeristische ongemengde stelletjes te signaleren in de Amsterdamse binnenstad. Die parade zal de buitenlandse toeristen worst wezen.
Even is het geluid van rolkoffers over de kade overstemd. Op “gewone” dagen hoor ik hier in de buurt op straat zo goed als alleen Amerikaans Engels knauwen.

Het is de ironie voorbij dat onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in die taal dan een openbaar en zelfs Creative Commons-artikel hebben geschreven over de vervreemding van de Amsterdamse binnenstedeling van de eigen bebouwde omgeving. Geen PVV-journalist die hier aandacht aan zal geven – want de Amsterdamse binnenstad wordt niet overspoeld door Marokkaanse, Turkse en zelfs niet Saoedi-Arabische toeristen.

Veel bewoners kunnen geen kant op. Het idee is dat de grachtengordel alleen maar een rijkeluisbuurt is, gaat volgens [onderzoekster] Pinkster in de praktijk niet op. “Onze respondenten zijn over het algemeen hoogopgeleid, maar niet per se welvarend. Sommigen hebben in de jaren zeventig een pand gekocht voor 70.000 gulden, anderen hebben een sociale huurwoning. Die kunnen niet elk weekeinde de stad uit. Zij trekken zich terug in hun huis, komen minder buiten en gaan via omwegen door de stad om de drukte te vermijden.”
De vervreemding van de buurt, die zich niet beperkt tot de grachtengordel, is een alarmerende ontwikkeling, vinden de onderzoekers.

Meer in Het Parool.