Arrestatie in Bangkok roept veel vragen op

De Thaise politie heeft een verdachte gearresteerd voor de bomaanslag in Bangkok waarbij op 17 augustus 20 mensen om het leven kwamen. Het zou gaan om een man van Turkse afkomst. Bij een huiszoeking in zijn woning in Bangkok zijn explosieven aangetroffen van hetzelfde type als gebruikt bij de aanslag.

Op internet en in de media wordt druk gespeculeerd over betrokkenheid van de extreemrechtse Turkse organisatie  Grijze Wolven bij de aanslag. Op 9 juli jl. heeft Thailand 109 Oeigoerse vluchtelingen uitgezet naar China, nadat  Thailand’s militaire leider had verklaard dat de Oeigoeren  zich “als konijnen zouden voortplanten” wanneer ze niet zouden worden uitgezet.  Binnen de ultranationalistische Turkse organisatie was de woede over deze met veel onnodig geweld gepaard gaande uitzetting groot.  Bangkok images

De Grijze Wolven zijn een paramilitaire, extreemrechtse organisatie die gedurende de jaren ’70 en ’80 een groot aantal aanslagen pleegde op politieke tegenstanders, met name Koerden en mensen van linkse huize. Het is wél merkwaardig dat de dader zich zo lang na de aanslag nog steeds in Thailand bevond. De Grijze Wolven zijn een uiterst professionele organisatie, die beschikt over een groot internationaal netwerk. Waarom de dader in Bangkok is blijven hangen en zich niet al de dag na de aanslag aan de andere kant van de wereld bevond, is een raadsel.

De Thaise politie heeft vanaf het begin suggesties dat het om een aanslag door een buitenlandse terroristische organisatie zou gaan, nadrukkelijk naar fabeltjesland verwezen. Vanmiddag werd dat nog eens benadrukt door het hoofd van de politie: “het is onwaarschijnlijk dat het om terrorisme gaat. Dit is geen internationale terroristische daad”. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de verzetsbewegingen die in het zuiden van het land actief zijn, verantwoordelijk zijn voor deze aanslag, daarvoor was de uitvoering te professioneel.  Tot nu toe is de verantwoordelijkheid voor de aanslag niet opgeëist, wat ISIS en Al Qaeda feitelijk uitsluit als daders. Beide organisaties zijn tuk op publiciteit en eisen door hen gepleegde aanslagen altijd op.