Antisemitisch incident nummer zoveel bij betoging Gele Hesjes + Aanvulling/Correctie

De Franse filosoof Alain Finkielkraut is gisteren tijdens een betoging van de Gele Hesjes in Parijs uitgemaakt voor ‘vuile jood’.


Ik koester weinig sympathie voor een reactionair denker als Finkielkraut, maar hij hoort natuurlijk aangevallen te worden op zijn ideeën, niet op zijn joods-zijn. Het is de zoveelste antisemitische oprisping binnen een beweging die steeds meer onaangename trekjes begint te krijgen. Wat een zichzelf respecterende anarchist/socialist nog binnen deze beweging te zoeken heeft, is mij een raadsel.

AANVULLING

Mea culpa: het bovenstaande bericht is onjuist. Een factcheck van Libération wijst uit dat Finkielkraut niet is uitgemaakt voor ‘vuile jood’. Ook de Franse schrijver zelf ontkent dat: Benjamin Griveaux [medeoprichter van regeringspartij La République en Marche] protesteerde ertegen dat ik een ‘smerige jood’ zou zijn  genoemd. Ik begrijp zijn protest heel goed, ik ben ontroerd door zijn solidariteitsbetuiging, maar ik ben geen ‘vuile Jood’ genoemd. En ik ben nog nooit voor ‘vuile Jood’ uitgemaakt”.

Excuses aan de lezers. Het zal mij/ons (af)leren berichten te baseren op hetgeen er op Twitter geschreeuwd wordt. Ik wil er overigens aan toevoegen dat een joodse schrijver – al is het een reactionaire lul als Finkielkraut – een ‘zionistische zak stront’ te noemen en hem op te roepen naar Tel Aviv te verhuizen formeel dan wel geen antisemitisme mag zijn, maar natuurlijk wél bepaald onfris is.