Anouchka van Miltenburg treedt af wegens Teevengate

gevallen miltenburgWat integer toch hè, van die Anouchka,dat ze nu aftreedt. Nog voor dat ze daartoe gedwongen werd. Het is echter een patroon dat we vaker gezien hebben bij VVD’ers, en steevast zit er dan een zeer pijnlijk en alles onthullende ondervraging aan te komen.

Staatssecretaris Weekers trad af gedurende het debat, nog voordat daarom gevraagd werd, en Opstelten en Teeven traden ook af voordat er wel heel lastige vragen beantwoord zouden moeten worden. En blijkbaar wil Anouchka ook niet tot op de minuut nauwkeurig hoeven uitleggen waarom ze nu voortdurend essentiële informatie door de papierversnipperaar duwde.

Afgezien hiervan, good riddance, dat dan weer wel. Nog nooit hebben we een klunzerige voorzitter gezien, alhoewel de nu ineens bewierookte Gerdi Verbeet ook steevast te laat was om de grofheden van Wilders in te tomen, maar dan wel de daarop reagerende Kamerleden voortdurend onderbrak. Ook al zo’n schooljuf, maar dan wel een wat betere dan Van Miltenburg. Ik verlang terug naar Dick Dolman, een Kamervoorzitter met gezag. Maar Khadija Arib heeft het voorzitterschap diverse keren uitstekend waargenomen, dus zij lijkt mij een perfecte opvolger.

Komende week dus het debat in de Tweede Kamer over Teevengate. Rutte zou tot aftreden gedwongen moeten worden, omdat hij eenvoudigweg essentiële informatie heeft achtergehouden als zijnde een ‘persoonlijke notitie’. Niemand gelooft dit.

Maar het kan natuurlijk heel goed zijn dat men vanwege diverse politieke belangen besluit dit wel degelijk te geloven, en het offer van Van Miltenburg houdt hem wellicht voldoende uit de wind.