Amerikaanse troepen aangekomen in Syrisch Koerdistan

Een groep van ruim 50 Amerikaanse militairen is de afgelopen dagen gearriveerd in Rojava (Syrisch Koerdistan). Het betreft een speciale eenheid die de linkse (!) Koerdische militie YPG gaat steunen bij haar offensief tegen ISIS/Daesh. Het is niet de bedoeling dat deze speciale eenheden daadwerkelijk gaan vechten, hun taken zijn beperkt tot planning en coördinatie.

YPGindex
Strijders van het YPG

Het afgelopen jaar is het YPG er in geslaagd ISIS/Daesh in het noorden van Syrië in het defensief te dringen, waarmee ze de enige organisatie is die kan wijzen op grote successen in de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie. Dat verklaart ook meteen waarom de Amerikanen en het YPG ondanks de enorme ideologische verschillen een bondgenootschap hebben gesloten: ze hebben elkaar nodig in de strijd tegen ISIS/Daesh.

ISIS/Daesh opende in september 2014 een groot offensief tegen Rojava, het de facto autonome Koerdische gebied in het noorden van Syrië. Ze wist binnen korte tijd een groot deel van Rojava te veroveren, maar werd uiteindelijk, na een maandenlange veldslag, teruggedreven bij de stad Kobani. Sindsdien heeft het YPG niet alleen het verloren gebied teruggewonnen, maar bedreigt ze zelfs de ‘hoofdstad’ van ISIS/Daesh in Syrië, Raqqah.

Of het YPG zich ver buiten haar eigen gebied zal begeven is twijfelachtig, de organisatie is er vooral op gericht de eigen revolutie in Rojava veilig te stellen en voelt er weinig voor als kanonnenvoer te dienen voor de Amerikanen.

Bron: Ekurd Daily