Afgang Wikileaks: organisatie blijkt niets over Clinton te hebben

julian_assange_august_2014
Julian Assange. Foto: Wikipedia

Een zwarte dag voor het domrechtse complotgilde: na een maand lang het vuurtje opgestookt te hebben met suggesties over een “oktober-verrassing” die de politieke carrière  van Hillary Clinton abrupt zou beëindigen, kwam WikiLeaks-oprichter Julian Assange vandaag tijdens een met veel bombarie aangekondigde persconferentie met de onthulling dat….hij geen onthullingen zou doen over Hillary Clinton. Een incoherente en bij vlagen nauwelijks verstaanbare Assange verklaarde dat de pers hem verkeerd had geciteerd en dat hij er nooit op uit is geweest Clinton’s  carrière te vernietigen.

Oppergek Alex Jones, die een livestream verzorgde van de persconferentie, kreeg van teleurstelling bijna een hartaanval en verklaarde zeker te weten dat Clinton Assange had omgekocht, een mening die binnen de extreemrechtse complotscene op Twitter breed gedeeld werd.

De hele persconferentie was overigens bijna surrealistisch. Nadat medewerkers van WikiLeaks zichzelf een half uur lang uitgebreid op de borst hadden geklopt, vertoonde WikiLeaks een korte video met uitspraken van rechtse coryfeeën als Rush Limbaugh die opriepen Assange de kogel te geven.  Assange zélf maakte een verwarde indruk en slaagde er niet in een samenhangend verhaal te presenteren. Aan het slot van zijn verhaal gaf de Australische klokkenluider zelfs half-en-half toe dat de door WikiLeaks verspreide geruchten over Clinton bedoeld waren om zoveel mogelijk kijkers te trekken voor de persconferentie.

Helemaal onvoorspelbaar was deze afgang niet: indien WikiLeaks écht zou beschikken over voor Clinton belastende informatie, was die info allang naar buiten gebracht. De organisatie had dan echt niet een maand lang gewacht en wat vage dreigementen geuit.  .

Voor WikiLeaks lijkt dit het begin van het einde. In het verleden heeft Assange’s club goed werk verricht, maar inmiddels is er al jaren niets interessants meer gepubliceerd. De hype rond Clinton en de gênante vertoning vandaag hebben wat er nog resteerde aan geloofwaardigheid definitief vernietigd.