Actiegroep de Muitelingen in Nijmegen

Activisten hebben vrijdagmiddag in Nijmegen een tafel vol gestolen spullen neergezet. Die spullen waren gratis mee te nemen door voorbijgangers. Hiermee protesteerden ze tegen de, in hun ogen, uitbuiting door grote bedrijven. Op een tafel in de Molenstraat lagen enkele honderden spullen, waaronder koptelefoons, pennen, condooms en etenswaren.Robin Hood

Hier kun je een interview beluisteren met een van de actievoerders. De actie vormt een protest tegen een economisch systeem waarin alles wordt bekeken in termen van winst of verlies en mensen die worden gereduceerd tot hun economische inzetbaarheid. Aan ieder product dat op de stapel lag, was een kaartje vastgemaakt, waarin Muitelingen opbiecht dat het gestolen is. Aan de andere kant, zo betoogt het kaartje verder, was het allang gestolen voordat Muitelingen het meenam uit de winkel zonder ervoor te betalen:

Omdat de afdelingschef meer geld wilde dan de makers van dit product. En haar manager ook weer. En de baas daarboven. All the way up totdat het product in de winkel lag. Een logica waarin iedereen wordt bestolen. Van tijd, van de mogelijkheid je leven te leven zonder bazen en van solidariteit met elkaar.

De politiemannen die langs kwamen fietsen besloten na overleg met hun chef niets te ondernemen. “We hebben geen aangiftes hiervan binnen en ondanks dat erop staat dat het gestolen is kunnen wij dat nu niet vaststellen.”

De reacties onder de artikelen van het brave gezagsgetrouwe volkje spreken weer boekdelen.

12 gedachten over “Actiegroep de Muitelingen in Nijmegen”

 1. Wat mij betreft gaan de Muitelingen nog heel lang door en op nog veel grotere schaal. En fuck die gezagsgetrouwe schijtlijsters.

 2. “De actie vormt een protest tegen een economisch systeem waarin alles wordt bekeken in termen van winst of verlies en mensen worden gereduceerd tot hun economische inzetbaarheid”

  En zo is het maar net. Ben benieuwd hoe het GEZAG gaat reageren, want muiten en/of plunderingen dat kan niet hè.

 3. “muiten en/of plunderingen dat kan niet hè.”
  Als het dezer dagen in Oekraïne of Venezuela gebeurt wordt het dan weer luide toegejuicht.

 4. Ik snap de actie niet helemaal. Ik vind het excuus dat het “al gestolen was” geen reden om zelf ook te gaan stelen eerlijk gezegd. Tegen uitbuiting van grote bedrijven protesteren is prima, maar die producten zijn niet bij grote bedrijven gestolen. Winkels zijn in de meeste gevallen micro ondernemingen.

 5. @G.J. Het doel heiligt de middelen. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Je kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken. Begrijp je?

 6. @LRD: Dat was inderdaad een beetje een onvoorzichtige aanname 🙂 De meeste winkels zijn geen grote bedrijven dus…, op die manier. Minder dan 1% van de bedrijven is groot, de overgrote meerderheid is micro. Daar tussenin zit nog wat klein en middelgroot.

  En bovendien hebben de meeste winkels schrikbarend lage winstmarges, dus als de argumenten kloppen ga ik er van uit dat de kans groot is dat ze op de verkeerde plek gesjopt hebben. Die koptelefoontjes bijvoorbeeld zullen wellicht uit audio/video winkels komen waar ze winstmarges van 2% of minder hebben. Die koptelefoontjes zijn daar, samen met snoertjes en andere prullen, het enige waar nog wat mee verdient word.

  Maar het belangrijkste is dat ik het niet helemaal snap: ze vinden dat stelen niet mag (dat leggen ze uit op het kaartje) en aan de andere kant doen ze het zelf ook (dat leggen ze op de andere kant van het kaartje uit).

 7. GJ:

  Nou het is wat hoor die paar honderd euro aan prullen. Mediamarkt, V&D, Hema, Kruidvat, verschrikkelijk zeg. Ik ken die groep verder niet, maar ik denk zelfs dat ze er op gelet hebben niet bij arme keuterboertjes te winkelen.
  Maar zie je het systeem waar ze tegen ageren wel? Of bestaat de piramide van uitbuiting die ze aan de kaak stellen volgens jou niet?

 8. Met een Mediamarkt heb ik niet zo’n vreselijk medelijden. En waar ze tegen ageren maakt me niet zo veel uit. Maar als je tegen iets bent moet je je daar zelf niet ook aan schuldig willen maken. Dat is wat ik bedoel.

 9. GJ:

  Kraken van leegstaande gebouwen is ook zwaar strafbaar gemaakt. Stel je voor dat ze zomaar jouw huis binnen zouden dringen. Of populairder: “je blijft met je poten van andermans spullen af”.

 10. Mijn huis word niet binnengedrongen, maar dat staat dan ook niet leeg. Mensen eerste levensbehoefte ontzeggen zou strafbaar moeten zijn (veel woningzoekers, onvoldoende woningen).
  Ik denk niet dat ik dit vergelijkbaar vind. Als jij het wel vergelijkbaar vind gaan wij het vandaag niet meer eens worden 🙂 Even goede vrienden hoor.

Reacties zijn gesloten.