Achterlijke actie bij woning hoge ambtenaar Dienst Terugkeer en Vertrek

In Den Haag is vannacht het huis van Rhodia Maas, de directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek, beklad. De woning werd beschilderd met rode verf. De actie is opgeëist door een groep die zich ‘Stop De Deportatiemachine’ noemt. De Dienst Terugkeer & Verzet is verantwoordelijk voor de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Een achterlijke actie: je blijft bij acties buiten de privésfeer van mensen. Op deze manier wordt het verschil tussen PVV-gajes dat de woning van vluchtelingen bekladt en radicaal-links wel érg klein.

Refugee_children_from_Syria_at_a_clinic_in_Ramtha,_northern_Jordan_(9613477263)
Syrische vluchtelingen in Jordanië. Illustratie: Wikipedia

Nog los daarvan is het me onduidelijk wat men met deze actie hoopt te bereiken. Er zal geen mens minder om gedeporteerd worden en het is géén steun in de rug voor solidariteitsgroepen. Integendeel: het geeft ‘gematigd rechts’ de kans extreemrechts en radicaal-links op één hoop te gooien. Reken maar dat domrechtse sites als The Post Online hier wel raad mee weten. Nu hoef je je acties niet te laten bepalen door de grenzen die het politieke midden stelt – en al helemaal niet door het schijnheilige geneuzel van cryptofascisten als Bert Brussen – maar je hoeft ze evenmin een voorzet voor open doel te geven, en al helemaal niet wanneer je van tevoren in kunt schatten dat je actie geen concrete resultaten op zal leveren. Activisme om het activisme is geen politiek handelen, maar zelfbevrediging.

Helemaal te zot voor woorden is de laatste zin die ik niet anders kan lezen dan als een oproep tot geweld tegen Rhodia Maas persoonlijk: “Iedereen die last heeft van de DT&V of het niet met het ‘werk’ van de DT&V eens is, stellen wij voor directrice Rhodia Maas een bezoekje te brengen, of haar aan te spreken wanneer ze ’s morgens om uur of 9 naar haar werk fietst”. Iemand die zoiets schrijft is óf oliedom óf een provocateur. Wat hoop je hier in godsnaam mee te bereiken, behalve een criminalisering van radicaal-links?

Deze actie verdient geen navolging, zowel om morele als om politieke redenen.  Ja, Rhodia Maas is fout. Maar ‘Stop De Deportatiemachine’ is óók fout.

Complete verklaring bij Indymedia