Aantal doden aanslag Sinaï opgelopen tot 305

Het aantal doden bij de bomaanslag op een moskee in het stadje Bir al-Abed in het noorden van de Sinaï, is opgelopen tot 305. Onder de slachtoffers bevinden zich 27 kinderen. 128 mensen raakten gewond.

De moskee bevindt zich buiten de stad, wat haar tot een relatief eenvoudig doelwit maakt. Daarnaast staat ze bekend als een ‘Soefi-moskee’, ook al wordt ze tevens bezocht door gelovigen die het soefisme niet aanhangen. Ook dat kan een reden zijn geweest juist déze moskee tot doelwit te kiezen. Voor hardliners als ISIS zijn soefi’s ketters die de doodstraf verdienen.

De aanvallers – volgens sommige berichten niet minder dan 40 man – brachten tijdens het vrijdaggebed binnen de moskee een aantal explosieven tot ontploffing. De rest van de groep omsingelde het gebouw en opende het vuur op iedereen die probeerde te vluchten.

De Egyptische luchtmacht heeft vandaag een aantal aanvallen uitgevoerd op doelwitten in het noorden van de Sinaï. Daarbij zijn volgens een woordvoerder van het Egyptische leger diverse terroristen om het leven gekomen. Hoe hij dat kan weten is onduidelijk, vermoedelijk is de wens hier de vader van de gedachte.

Meer dan machovertoon voor de publieke tribune zijn dergelijke vergeldingsacties niet. Het voornaamste resultaat is meestal dat er weer wat burgers om het leven komen, wiens nabestaanden vervolgens dure wraak zweren en zich aansluiten bij ISIS. De handen van het Egyptische leger zijn nou niet bepaald brandschoon. Volgens verslaggeefster Rena Netjes heeft het leger  meer burgerdoden op haar geweten dan ISIS. Eerder dit jaar doken er een filmpje op waarin ongewapende gevangenen standrechtelijk worden geëxecuteerd door het leger.

De aanslag is nog steeds niet opgeëist, maar algemeen wordt aangenomen dat een aan ISIS gelieerde groep verantwoordelijk is. Een woordvoerder van ISIS in de Sinaï gaf eerder dit jaar aan dat de groep prioriteit zou geven aan de strijd tegen ‘polytheïsten in de regio’.