Aanslag op nachtclub Istanboel

Ondertussen is er meer bekend over de aanslag op een nachtclub in Istanboel, die afgelopen nacht aan 39 mensen het leven heeft gekost.

Het betreft één dader, niet twee zoals eerder gemeld werd. Volgens de Turkse premier Yildirim had de dader zich niet verkleed als Kerstman. Het wapen werd door de dader achtergelaten op de plaats van de aanslag. Het zou gaan om een assault rifle, waarmee in korte tijd een grote hoeveelheid kogels kan worden afgevuurd.

In tegenstelling tot eerdere berichten is de dader nog steeds op de vlucht. Over zijn identiteit is niets bekend. Het is ook onduidelijk welke organisatie verantwoordelijk is voor de aanslag. Dat een Koerdische groep verantwoordelijk zou zijn, valt zo goed als zeker uit te sluiten. Nóch de PKK, nóch de TAK kiezen burgers als doelwit. Een band van de dader met ISIS lijkt voor de hand te liggen, maar dat wil nog niet zeggen dat de jihadistische terreurorganisatie de aanslag ook daadwerkelijk georganiseerd heeft. Mogelijk betreft het een lone wolf, die werd ‘geïnspireerd’ door ISIS.  De aanslag is nog niet opgeëist, maar dat zegt weinig. ISIS eist zelden aanslagen in Turkije op (maar ontkent betrokkenheid ook niet).

De aanslag is inmiddels ook veroordeeld door de linkse oppositiepartij HDL, die in Turkije onder zware druk staat: