Aanslag Istanboel opgeëist door radicale Koerden

De aanslag in Istanboel waarbij dinsdag in Istanboel 11 mensen om het leven kwamen, is opgeëist door de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een radicale afsplitsing van de PKK. In een verklaring op haar website zegt de groep vandaag dat de aanslag een vergelding is voor het optreden van het Turkse leger in Koerdistan. De groep waarschuwt buitenlandse toeristen dat er meer aanslagen zullen volgen: “Wij waarschuwen alle buitenlandse toeristen die in Turkije zijn of naar Turkije willen komen nog een keer. Toeristen zijn niet ons doelwit, maar Turkije is niet langer een veilig land”. 

Turkije stelde meteen na de aanslag de PKK verantwoordelijk. Voor de Turken is de TAK geen afsplitsing, maar een onderdeel van de PKK. De herkomst van de groep is in nevelen gehuld. De PKK zegt geen enkele controle te hebben over de acties van de TAK. Volgens sommige waarnemers bestaat ze uit voormalige leden van de PKK die ontevreden zijn over de koerswijziging van de leiding, die niet langer streeft naar een onafhankelijke Koerdische staat, maar naar meer autonomie voor de Koerdische regio. Volgens anderen wordt de TAK echter getraind en gefinancierd door de PKK, die op deze wijze aanslagen uit kan voeren zonder dat ze voor de gevolgen verantwoordelijk gesteld wordt.

Volledige verklaring TAK (in beroerd Engels):

TO THE PRESS AND PUBLİC OPİNİON
    
TAK Militants Hit Fascist Turkish State At Its Heart Again
  At 07th June 2016, twenty to nine, we hit the fascist Turkish Special Forces’ convoy.
Our Rojhat-Munzur vindicative unit realized this attack in memory of Martry Asya for our people who murdered in Nusaybin.
Colonialist Turkish State strives to keep its real deaths secret in this attack which resulted with more than 10 special forces.
Fascist AKP who obstinately insists a wild war to Kurdish People is responsible for civilian deaths. Turkish People who keeps quiet this war, goes on to be victim of that.
We warn all tourists who might plan to visit Turkey!
You are not our targets but Turkey is no more secure for you.
Somebody May Miss The Peace But We Have Just Started The War!
LONG LIVE TAK
LONG LIVE KURDS AND KURDISTAN
LONG LIVE OUR LEADER ABDULLAH OCALAN