Aanslag Ankara opgeëist door afsplitsing PKK

De aanslag afgelopen zondag in Ankara is opgeëist door de TAK  (Koerdische Vrijheids Valken). Bij de zelfmoordaanslag kwamen 37 mensen om het leven.

Kızılay_Ankara_kent_meydanı
Plaats van de aanslag. Illustratie: Wikipedia

In een verklaring op haar site schrijft de groep dat de aanslag een vergelding is voor het offensief van het Turkse leger in het zuidoosten van het land. Bij dat offensief zijn de afgelopen maanden honderden mensen om het leven gekomen, waaronder veel burgers.

De TAK is een radicale afsplitsing van de veel grotere PKK. De Turkse staat maakt echter geen onderscheid tussen beide organisaties en schrijft elke door de TAK gepleegde aanslag toe aan de PKK. In hoeverre er nog banden bestaan tussen PKK en TAK is onduidelijk. Volgens de Turkse veiligheidsdienst is de dader van de aanslag in 2013 lid geworden van de PKK, maar ik zou de Turkse inlichtingendiensten  niet meteen de meest betrouwbare bron van informatie noemen.

Volgens de TAK waren eenheden van leger en politie het eigenlijke doelwit van de aanslag en is de Turkse politie verantwoordelijk voor het grote aantal burgerslachtoffers. Hoe dat werkt wordt niet meteen duidelijk. De TAK heeft aangekondigd meer aanslagen uit te zullen voeren en zegt dat burgerdoden daarbij “onvermijdelijk” zijn.