Aanklacht tegen verering van kolonialisme: buste van Leopold II in Brussel ontvoerd

Waar woensdag 10 januari nog een bronzen buste stond van koning Leopold II in het Brusselse Dudenpark, blijft nu alleen wat gruis over. De tot nu toe onbekende actiegroep ACED nam het beeld weg in de nacht van woensdag op donderdag. “De ernst van zijn misdaden laat niet toe dat Leopold nog geëerd wordt”, klinkt het.

In het Dudenpark in Vorst staat één van de vele eerbetuigingen aan Leopold en andere koloniale veroveraars van Congo. Of liever stond. De actiegroep ACED slaagde er in de bronzen buste – die er stond sinds 1949 – weg te nemen. Er blijft nu alleen nog een sokkel over met daarop de boodschap ‘Congo Free State & Congo Horrors. Explanatory text is necessary’.

De actiegroep stuurde ook een begeleidende boodschap naar de RTBF. “Hoewel we tegen geweld zijn, zagen we ons gedwongen deze radicale maatregel te nemen. Dat komt doordat de machthebbers elke serieuze vorm van debat over standbeelden ter ere van het koloniale verleden uit de weg gaan, en belangrijker nog: weigeren op een bewuste manier met deze duistere bladzijde uit onze geschiedenis om te gaan. We vinden deze struisvogelpolitiek een belediging voor de waarden van een maatschappij die zich democratisch noemt.”

Volgens de actiegroep is het dringend tijd om “dat collectieve racistische, imperialistische en koloniale onbewustzijn achter ons te laten, onder andere door een dekolonisering van de publieke ruimte”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be