Vrijdag zetten de Griekse regering en de leiders van de eurozone hun handtekening onder een akkoord. Wie won en wie verloor? Dat is minder duidelijk dan op het eerste zicht lijkt. Maar één ding is wel zeker: als de Grieken verliezen, verliezen we allemaal.
Zoals na elke moeizame bereikte deal wordt een oorlog uitgevochten over de interpretatie. Elke partij probeert zich als winnaar te profileren. De Duitse regering gaat daar het verst in. Voor minister van Financiën Wolfgang Schäuble is een overwinning slechts totaal als de nieuwe Griekse regering plat op de buik gaat. “De Grieken gaan het zeker moeilijk hebben om deze deal uit te leggen aan hun kiezers”, zo probeerde hij de vernedering van zijn tegenstander totaal te maken.
Daarom is het nuttig om het stof even te laten neerdalen en het slagveld te overzien. Dan pas kan je zien wat er overblijft van de twee strijdvoerende partijen en welke verliezen zij geleden hebben.
Voor het begin van de onderhandelingen was de sitatie vrij duidelijk. Zeven jaar van genadeloze besparingen opgelegd door de troika (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF) hebben Griekenland tot over de afgrond geduwd.
Een kwart van de bevolking is werkloos. Driekwart van die werklozen zoekt al meer dan een jaar vruchteloos naar werk. Dertig procent van de bedrijven moest de deuren sluiten. Aan de loonkost ligt het niet. De Griekse lonen daalden met liefst 40 procent. Bijna één op drie Grieken leeft in armoederisico. Het aantal Griekse gezinnen dat geen elektriciteit heeft, steeg met 250 procent. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be