9 Mei – viering van het grootste Europese samenwerkingsproject uit de geschiedenis

Het was op 9 mei dat 70 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog officieel afgesloten werd en de vrede uiteindelijk de oorlog in Europa mocht vervangen.

Tientallen miljoenen Russen, miljoenen Joden, Serviërs, Roma, communisten en vooral andersdenkenden werden het slachtoffer van het toenmalige Extreem-Rechtse Europese project dat Nazisme heette en heel Europa in zijn bezit moest krijgen.

Neoliberale ondernemingen van over de oceaan steunden in beginsel Hitler en zijn project volledig omdat binnen het neoliberalisme vanzelfsprekend alles wat winst oplevert toen en nu nog steeds meteen met alle krachten wordt ondersteund.

Gelukkig voor ons nam uiteindelijk de Amerikaanse regering, toen nog onafhankelijk van het industrieel-economisch complex, de belangrijke beslissing om tegen het nazi-imperium in Europa en op de wereld te gaan strijden. Twee grote wereldmachten, Rusland en de VS, verbonden in de strijd tegen nazisme en fascisme.

Vervolgens werd het grootste Europese project opgestart – Europa bevrijden van de nazi-occupatie die tot op heden zijn vruchten afwerpt middels de Europese samenwerking. In 1990 trok Rusland haar laatste militaire troepen vanuit Duitsland terug en bleven enkel de Amerikaanse er nog aanwezig.

Uit deze feiten blijkt dat de Russen niet enkel de eenwording van Duitsland direct hebben geholpen maar dat ze vooral ook aan het grote Europese project hebben bijgedragen. Rusland bedanken in dezen door middel van sancties is het bewijs dat de huidige generatie Westerse politici geen respect hebben voor de gezamenlijke Europese geschiedenis.

9 mei is de tijd om respect te hebben voor degenen die ons van het nazisme en fascisme hebben bevrijd en tegelijkertijd om te kijken naar de perspectieven voor toekomstige Europese samenwerking.