70 Griekse activisten die vluchtelingen opvangen in kraakpanden zelf veroordeeld

De overheid slaagt er niet in om de vluchtelingen op een waardige manier op te vangen, maar wil niet dat de burgers het wel doen. Dat vinden de Griekse activisten die vluchtelingen herbergen in kraakpanden. Zo’n 70 activisten werden veroordeeld nadat de politie eind juli de bewoners van drie gebouwen in Thessaloniki had uitgewezen.

Activisten van de anarchistische beweging, teleurgesteld over de manier waarop de 57.000 vluchtelingen in Griekenland worden opgevangen, besloten het zelf te doen. Ze boden de vluchtelingen onderdak in leegstaande gebouwen waar vaak al jaren niemand meer naar omkeek.

Zo zouden er nu rond de 2000 vluchtelingen in zulke kraakpanden verblijven, schrijft het nieuwsnetwerk Al Jazeera. De linkse SYRIZA-overheid (Coalitie van Radicaal-Links) knijpt een oogje toe, maar de lokale autoriteiten treden er hard tegen op.

Zo viel de politie drie kraakpanden binnen in de Griekse stad Thessaloniki op 27 juli nadat de respectievelijke eigenaars klacht hadden ingediend. Daarbij pakten ze 74 activisten op en stuurden ze het dertigtal vluchtelingen dat er toen verbleef naar de Griekse asielcentra. Dat melden het mediaplatform Open Democracy, het magazine Ceasefire en de Open Border beweging.

De activisten werden veroordeeld voor verstoring van de openbare orde en vandalisme. Meerdere activisten kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden of meer en een geldboete tot 2000 euro.

Een van de gebouwen werd in puin gelegd, namelijk het Orfanotrofeio, een verlaten weeshuis dat eigendom was van de kerk van Griekenland. Het gebouw bood onderdak aan zo’n 400 vluchtelingen over de jaren heen.

Lees verder bij de bron, mo.be