2 jaar Michel – voor de vierde keer vele tienduizenden betogers op straat

Wat gebeurt er als een regering ons land al na twee jaar naar de achterste banken van de Europese klas jaagt? Dan lopen de vakbonden storm. Voor de vierde keer al kwamen vele tienduizenden mensen op straat tegen de ‘meest asociale, onrechtvaardige en oneerlijke regering sinds lang’ (dixit Rudy De Leeuw, voorzitter ABVV).

Om het scenario van de vorige betogingen te vermijden (schermutselingen tussen de politie en enkele betogers aan het Zuidstation met wolken traangas die tot op het podium waaien) werd de volgorde omgedraaid.

Deze keer stond het podium aan de Financiëntoren bij de Kruidtuin waar de betoging een bocht neemt richting Centraal Station. Met zicht op de tienduizenden betogers – een zee van groene, rode en blauwe vestjes en hoofddeksels – gaven de leiders van de drie vakbonden daar een toespraak.

“Waar is ons geld naartoe?”, stelde ACV-voorzitter Marc Leemans een retorische vraag. “Dat vragen vandaag heel veel mensen zich af. Veel meer dan de 70.000 betogers hier in Brussel. Wel vrienden en vriendinnen, uw inspanningen zijn gedraineerd via miljardencadeaus naar bedrijven en aandeelhouders.”

Leemans gaf ook de werkgevers er van langs. “Zij weigeren echt overleg. Zij worden in de salons van de Wetstraat beter bediend.” Bij de vakbonden houden ze hun hart vast voor het resultaat van het begrotingsoverleg. “Alle rechtse obsessies komen op tafel”, zei Leemans.

De datum voor deze betoging werd al voor de zomer gekozen. Toen zag het er nog naar uit dat de regering nog voor het reces knopen zou doorhakken over de begroting van de komende jaren en over hervormingen als de wet-Peeters. Maar dat overleg werd uiteindelijk over de zomer getild. Zodat er nu – behalve wat ballonnetjes – weinig duidelijk is.

Wel kwamen er nieuwe onheilspellende berichten over bedrijven die herstructureren, over het gat in de begroting dat bijna verdubbelde en over een havenbaas die een deel van zijn fortuin verbergt op de Bahama’s.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

Foto’s.