Zwitsers stemmen middels referendum voor beperking op EU-immigranten

Zwitsers hebben gisteren voor een quotum op migranten uit de EU gestemd. Het voorstel kreeg een krappe meerderheid van 50,3 procent.

Zo gaat dat met referenda. Een minderheid raakt rechten kwijt. Die minderheid kan evenzeer religieus, qua leeftijd, beroepsgebonden of anderszins zijn die zich niet makkelijk laat afscheiden. Dat is immers waar bij referenda op termijn om draait: zo veel mogelijk tegenstanders stemrecht ontnemen en het referendum in feite tot uw eigen machtsinstrument maken.

Zo wordt het in Zwitserland ook grotendeels aangewend. Het zijn dan ook populistische referenda die meestal erdoor komen.

7 gedachten over “Zwitsers stemmen middels referendum voor beperking op EU-immigranten”

  1. Ja, moet je kijken wat de reageerders zoal schrijven, complete onzin en die wil je mee laten stemmen om beleid mee te maken?

  2. Zegt het zoals het hoort: 0,3% hebben voor het hele Zwitserse volk besloten hoe het verder moet.

  3. Kan me vinden in het artikel. Democratie is de meerderheid van het volk.Het volk moet beslissen. Buiten het geven dat het volk niet bestaat, is het een levensgevaarlijke stelling.In een echte democratie heeft de minderheid ook rechten.Krijgen ze die niet of worden die genegeerd, dan heb je geen democratie, maar een dictatuur. Daarom ben ik mordicus tegen referenda. Het is maar goed dat Thorbecke en de zijnen een kiesstelsel hebben ontworpen, waarbij het onmogelijk is om in Nederland 51% meerderheid te krijgen. Want stel je eens voor dat die engnek van een Wilders en zijn nog engere, blinde apostelen het alleen voor het zeggen hebben…..

  4. LRD, ja, er is een wezenlijk verschil. In tegenstelling tot een meerderheid van Thorbecke is na een referendum de uitslag absoluut en kunnen er geen amandementen of compromissen worden gesloten. De minderheid krijgt niet meer de kans deze te bedingen.

Reacties zijn gesloten.