Zwarte Piet-traditie dekt aftocht met rammelende redeneringen

Op de hoorzitting waar over het bezwaar tegen de intocht van Sinterklaas werd gesproken, werd duidelijk hoeveel terrein degenen die bezwaar maken tegen Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest al hebben gewonnen. In een nog zo kortgeleden vrijwel onaantastbare traditie zijn grote bressen geslagen. Tegelijk wordt deze week – en ook vandaag – duidelijk hoe groot en fel de weerstand tegen toch maar een bescheiden verandering in de goede richting is en zal zijn. De strijd tegen de Zwarte-Piet-traditie en tegen het ermee verknoopte racisme gaat door. Maar een overwinning op dat racisme is in korte tijd een stuk minder ondenkbaar geworden.

Op de hoorzitting waren mensen die via een bezwaarschrift de gemeente Amsterdam willen bewegen om de intocht niet te laten doorgaan vanwege de rol van Zwarte Piet. Die rol impliceert racistische beeldvorming. Eén van de bezwaarmakers, Sunny Bergman, raakt de kern: “De kinderen van mijn Surinaamse beste vriendin kwamen geëmotioneerd thuis na het Sinterklaasfeest. Ze vroegen zich af waarom ze dom waren. Zwarte Piet gedroeg zich immers ook zo dom.” Dit is dus geen bezwaar dat zich vooral richt tegen historische achtergronden van de traditie, maar in wat die traditie nú aanricht aan leed, vanwege een stereotype rolverdeling waarin een witte wijze bisschop staat tegenover domme knechten die allemaal zwart zijn. Bezwaarmaker Quinsy Gario sprak van “openlijke discriminatie”, en daar heeft hij gelijk in. ………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

28 gedachten over “Zwarte Piet-traditie dekt aftocht met rammelende redeneringen”

 1. Ik heb eens op NUJIJ rondgekeken, tegenstanders krijgen het advies ‘hun bek te houden of op te rotten naar hun eigen land’ verder discrimineren deze mensen helemaal niet….Oh nog een leuke,’blijf met jullie Gore poten af van onze eeuwenoude tradities’. Dit land zit vol met Tokkies die heel erg voor vrijheid van mening zijn maar uitsluitend voor zichzelf. 🙁

 2. Zwarte Piet lijkt op het stereotypische, zeer ouderwetse beeld van negers, pikzwart en rode lippen. Dat beeld is respectloos en niet meer van deze tijd. Maar Sinterklaas is op wel meer punten niet meer van deze tijd. Sinterklaas, de grote goede man waar iedereen zoveel respect voor heeft, is de een of andere christelijke heilige terwijl in Nederland bijna niemand nog geïnteresseerd is in het christendom. Dat stamt uit de tijd dat iedereen zondag naar de kerk moest. Zwarte Piet bezorgd cadeautjes door de schoorsteen, terwijl nieuwe huizen tegenwoordig bijna nooit meer worden uitgerust met een schoorsteen. Hoe komt hij daar binnen, breekt hij gewoon in? Ik vind Sinterklaas sowieso helemaal niks, want kinderen worden door hun eigen ouders totaal voor de gek gehouden, maar het hele feest is zwaar verouderd en is aan vernieuwing toe, als het dan toch moet blijven.

  In ieder geval heb ik er een gigantische hekel aan. Ik werd vroeger gedwongen, toen ik wist dat Sinterklaas niet bestond, om niks te zeggen tegen de kleine kinderen. Doet me denken aan Rusland waar informatie geven over homoseksualiteit aan minderjarigen verboden is. Ik heb er echt principeel een hekel aan als waarheden verboden zijn.

  Maar één ding weet ik zeker: Zwarte Piet is niet racistisch, het is een feest en de intentie is goed. Zolang er mensen behoefte aan hebben vind ik dat die het recht hebben om dit feest te vieren in welke vorm en met wat voor Pieten dan ook. Ik houd niet van Sinterklaas, maar ik houd van wel van vrijheid.

 3. Of iets beledigend is moet niet afhangen van de ervaringen van de beledigde.

  Feministes voelen zich beledigd door moslima’s met een hoofddoek. Moet de hoofddoek verboden worden ?

  Moeten we TV-programma’s verbieden waarin dikke mensen steevast worden getypeerd als slapjanussen die een coach nodig hebben om hun eet- en beweegpatroon aan te passen ?

  Moet kritiek op Ajax verboden worden omdat de supporters van die club zich geschoffeerd voelen ?

  Laten we ons voor één keer beroepen op de vrijheid van godsdienst. Sinterklaas is een bisschop en dus godsdienstig figuur. En velen gelóven er nog in ook.

  Geloven in God of Allah vind ik nog veel vreemder. Immers, daar heb ik nog nooit een teken van leven van gezien. Van de Sint wél, die bestaat !

  Dus waar we religies de meest absurde voorrechten toekennen tot grove kindermishandeling aan toe (besnijdenissen), daar mogen we tegenover de Goedheiligman wel wat milder zijn.

 4. Sinterklaas en zwarte piet horen bij mijn cultuur en traditie.
  Dat maakt mij nederlander , rot toch op met de kerstman.
  Slap joods aftreksel van het orgineel.

 5. @4 Het is een Amerikaans aftreksel , Joden vieren Hanouka , met een menora en Hanouka Harry en zijn ezel ( in de USA ) die kadootjes brengt …

 6. @4 die zwarte piet is pas halverwege de 19de eeuw “jouw cultuur en traditie” binnengeslopen. Op dat moment woedde er in Nederland een zelfde soort discussie: afschaffen van de slavernij.

 7. Zwarte Piet hoort bij Sinter Klaas zoals de Kerstballen bij de Kerstboom horen. Tradities groeien, en veranderen, met de tijd. Laat het z’n gang gaan in plaats van het geforceerd aan te passen.

  Ik ervaar het overigens als een belediging dat mensen die vinden dat Zwarte Piet bij het Sinter Klaas feest hoort, als semi racisten worden weggezet.

 8. Ik heb niks met kerstballen noch met zwarte pieten. Ik begrijp eigenlijk het zielige probleem niet. Ik hoef geen feestje te vieren waar andere mensen last van hebben.

 9. @7 Het is niet racistisch bedoeld, maar het is niettemin pijnlijk voor in elk geval een deel van de mensen meet afrikaanse wortels.

 10. @5 Ja , de coca cola man , ik weet het.
  @6 Moet ik me daar schuldig over voelen?
  Ik ben trouwens loon/rente slaaf.

  Laten we kosher slachten afschaffen , dat is pas aanstootgevend!
  Oh wacht.. is al geprobeert.

 11. Het effect van de geschiedvervalsing, o.a. veroorzaakt door het Vaticaan. Grappig man, mono-theïsme.

  De helft van het volk weet/ kent niet de origine van deze achterlijke Sinterklaas traditie.

  Met tradities dien je te breken, zodra het e.e.a. negatief uitpakt. Dat heet vooruitgang.

  Dat zwarte piet racistisch is, is al decennia bekend. Alleen wegkijkers in Nederland negeren het.

 12. De hardnekkigheid waarmee zp ‘verdedigd’ wordt, doet vermoeden dat er nog een boel zijn die in zp en st. klaas geloven…

 13. Voor de racisme-roepers in de Zwarte Piet – discussie is maar één optie: Op het vliegtuig naar Afrika.

  Als het ze hier niet bevalt, dan rotten ze maar op.

  Accepteren of wegwezen, maar opties zijn er wat mij betreft niet. En dat clubje negers dat deze ophef veroorzaakt mag met de complete familie vandaag nog op het vliegtuig naar oorden waar ze zich gelukkiger voelen. Weg met dat rotvolk!

 14. Aan de gore racistische opmerkingen van Erik te lezen kwam dat ECRI rapport van de Raad van Europa van de week niet voor niets!

 15. @17 Wanneer zwarte mensen die woord geven aan hun gevoelens je niet bevallen rot je toch op naar Oost Duitsland , daar zijn dorpjes die compleet in handen zijn van Nazi-tuig .. gegarandeerd iedereen wit …. ( en bijna geheel afhanklijk van “linkse “dingen als uitkeringen en pensioenen , hypocriet volk die witjes )

 16. Bij de joop hebben ze het alleen nog maar over zp.
  Compleet koekwaus zijn ze bij de vara/pvda.

  Vroeger als kind heb ik trouwens nooit zp als slaaf gezien btw , dat kwam niet eens op bij me als kind..
  Zp was toch de knecht van de sint?!
  Dat betekend dat ie ook betaald werd dan , en er is niets mis met de arbeiders klasse.

 17. Die Erik onze eigenste inlegkruis ridder. Hij riekt ook een beetje.

  Dat is humor Erik… maar dat snap je ook niet. Relativeren en factchecking is niet de sterkste kant van extreem rechtsen.

 18. #21 De opmerkingen van @Erik vind ik niet humor. Ik neem aan dat de directie van Krapuul IP adressen opslaat voor een eventuele vervolging voor de schofterige racisten-opmerkingen van deze hufter!

  #18 Alex Brenninkmeijer sprak vanmiddag in Buitenhof over het ECRI rapport van de Raad van Europa.
  Vanaf 14:00
  http://www.npo.nl/buitenhof/20-10-2013/VPWON_1188013

 19. Wat een zure reacties en opvatting over een FICTIEF! personage die bij een kinderfeestje hoort.
  Je hebt ook mensen met een bassie en adriaan complex.
  Heb ik gelukkig ook geen last van.

  Absurd ook dat er ondanks de “crisis” wel geld is voor kamer vragen over een figuur die niet bestaat en er zelfs geld is voor een complete VN vergadering.

  @22
  Sterkte , 6 december is het weer voorbij.

 20. @7 Helemaal mee eens.

  Het sinterklaasfeest is al oud en kent talloze bronnen en afleidingen (van germaanse-Noorse mythologie tot christelijke afleidingen en hedendaagse gebruiken) , waardoor het niet goed (meer) te zeggen valt waar wat nu vandaan komt. Hierdoor kun je ook niet zomaar stellen dat zwarte piet een link heeft naar slavernij, zoals je ook niet kunt zeggen dat er juist geen 19e eeuwse visie op gekleurde mensen aan ten grondslag ligt. Het is gewoon teveel discussie, met te weinig bewezen feiten.

  Feit is wel dat Sinterklaas een kinderfeest is en geen enkel kind vragen erbij stelt, die wij als volwassenen nu stellen.
  Het voorbeeld waar bijvoorbeeld Sunny Bergman mee op de proppen komt, is waarschijnlijk ook sterk beinvloed door de interpretatie de volwassen eraan gegeven hebben. Maar dat is misschien een aanname. Wellicht speelde deze Piet dan ook een domme rol. Maar in het algemeen is het juist Zwarte Piet die Sinterklaas voor de gek houdt met allerlei capriolen. Dat is juist het spel en dat vinden kinderen leuk.
  Het valt me sowieso tegen van mevrouw Bergman dat juist zij tornt aan gebruiken en tradities in haar eigen land, terwijl zij als documentairemaakster juist (voor ons vreemde) gebruiken en tradities in andere landen belicht en daar wél geen vragen bij stelt. Erg jammer.

  Ik hoop dat men dan ook stopt met veel vragen stellen en vooral geniet van waar het feest voor bedoeld is. Veranderingen komen vanzelf en werkt het beste als het geleidelijk gaat.

 21. @25, dit klopt van geen kant want indien war zou men bijvoorbeeld op een zeer belangrijk onderdeel in Nederland – de Gezondheidszorg geleidelijk te werk gaan. Wat in de praktijk niet gebeurd is – het werd in een dag volledig veranderd.

  Ik zou niet weten waarom we steeds de racistische beelden moet erop na houden.

  Indien de kleur niet zo belangrijk was, waren al lang geleden de hulpjes door blonde domme knechtjes vervangen.

  Waarom is dit nog niet gebeurd?

 22. @17, speciaal dank voor het direct onderbouwen van mijn stelling dat er in Nederland reeds aantal jaren een nationale oorlog tegen allochtonen, buitenlanders gevoerd wordt.

 23. Hoe durven die allochtonen überhaupt denken dat ze ergens kritiek over mogen uiten?

  Wat is er met ONZE Nederland gebeurt?

Reacties zijn gesloten.