Zwarte Pieten met de VN

 “Kom niet aan Zwarte Piet!”, de leus die de sociale media vult getuigt ervan dat Nederlanders zich enorm gekrenkt voelen door de uitspraken van Verene Shepherd, hoofd van de VN-werkgroep die zich met het dilemma van het Sinterklaas bezighoudt. De blanke kindervriend met zijn zwarte helpers is namelijk iets wat op buitenstaanders eigenlijk best vreemd over moet komen. De chocoladeletterkoppen van kranten laten echter niet blijken dat we het van die kant willen bekijken, dus om advocaat van de duivel te spelen. Er heeft niemand gelijk namelijk.

Heeft de VN niks beters te doen?

Misschien wel de populairste uitroep over het feit dat een commissie zich bezighoudt met een volksfeest als Sinterklaas is deze wel, meestal gevolgd door geschreeuw dat men zich beter bezighoudt met één van de brandhaarden in de wijdere wereld, waar ze toch beter de aandacht aan kunnen besteden. Natuurlijk is dat onzin, een commissie als die van Shepherd is er juist als onderdeel van de VN om zich met fenomenen als dit feest bezig te houden. De Nederlandse overheid houdt zich ook niet enkel bezig met de werkloosheid in Zuid-Limburg bijvoorbeeld. De aandacht voor Zwarte Piet is nu eenmaal een gevolg van de internationalisering. We staan bloot voor het oog van de wereld wat veel kritischer naar een traditie kijkt dan wij zelf ooit zullen doen. Ook dat is een onderdeel van de VN.

Speelt het dan mee dat mevrouw Shepherd zelf zwart is en van Jamaicaanse afkomst? Misschien heeft dat invloed op dergelijke uitspraken, misschien niet. Slavernij is in veel delen van de wereld een issue, even beladen en actueel als de holocaust in West-Europa. Het is het zere been waar tegenaan geschopt wordt met een traditie als deze. De ongelijkheid is geen eeuwen geleden, maar enkele generaties. Dus Zwarte Piet oogt gewoon enorm fout, wellicht ook voor mevrouw Shepherd. Met dat in het achterhoofd, in plaats van het heerlijk avondje, moet Sinterklaas toch een beetje akelig overkomen.

Wat is traditie waard?

Elke cultuur heeft tradities, die diepgeworteld en gekoesterd zijn en vaak moeilijk te rationaliseren. Traditie voelt goed en verenigt ons verleden met het heden. Nu merken we dat wanneer iemand onze tradities bekritiseert, dat dit ons raakt. Het voelt onrechtvaardig, een gevoel van onbegrip overheerst. Misschien iets om over na te denken als we het dragen van hoofddoeken of het vasten van de Islam weer belachelijk maken (‘kopvoddentaks’, om maar een beroemd voorbeeld aan te halen). Wij snappen niet waar het goed voor is, maar misschien kunnen we na dit Zwarte Piet-dilemma beter begrijpen en respecteren dat het belangrijk is.

Een ander voorbeeld dat aan te halen is zijn wat zuidelijke staten van de Verenigde Staten zelf, waarvan we niet snappen waarom ze wapens willen en ‘same sex marriage’ absoluut niet willen. Ook dit zijn tradities in de zin dat men de wereld nu eenmaal zo ziet. De oorsprong ervan begint aardig te vervagen, maar huwelijk is nu eenmaal tussen man en vrouw en je moet wapens hebben om jezelf te beschermen. Het is nu eenmaal zo, dus je moet je er niet mee bemoeien. Je snapt het niet, net als de VN onze Zwarte Piet niet snapt.

Maar Zwarte Piet heeft wel degelijk wortels die niet zo zuiver zijn. Uiteraard zijn die vervaagd en lang vergeten, geen kind zal er ooit bij stil staan als het verwachtingsvol uitkijkt naar de rookpluimen van die stoomboot (een ander anachronisme in de traditie, er is vast iemand die zich daarover opwindt). In dit artikel werden de oorsprong en de connotaties van de Zwarte Piettraditie al eens uiteen gezet en die zijn niet zo mooi als we graag denken (zie ook het boek van Allison Blakely over dit onderwerp). Ook protest tegen Zwarte Piet kent een tragische geschiedenis in Nederland, waar geweld niet in geschuwd wordt. Ten slotte verpesten critici het voor de kinderen en daar blijf je helemaal van af… Ondertussen maken we ons wel druk om de onderdrukking van LBGT-rechten in Rusland, maar de tegenstanders van Zwarte Piet ervaren in Nederland evengoed repressie. Want zo heet het wanneer je monddood gemaakt wordt. Natuurlijk is dit op een andere schaal, maar de essentie is niet veel anders.

Zwarte Pieten

Wellicht lijken zaken als hoofddoeken, het bezitten van wapens en het homohuwelijk niet direct op de Zwarte Pietkwestie. Toch gaat het hier in alle gevallen om tradities, gebruiken en gewoontes die we ons zo eigen gemaakt hebben en als deel zien van wie we zijn en hoe we leven, dat we hier helemaal geen vragen meer bij stellen. Hier aankomen raakt ons dus heel diep. Die dingen zijn gewoon zo en blijven onaangeroerd overeind staan, maar toch niet helemaal. Stiekem slijten tradities, veranderen ze en passen ze zich aan. Zwarte Piet is ook al lang niet meer de personificatie van de zwarte slaaf of duivel, maar een koddig volksfiguur dat na de toenemende protesten zelfs het Surinaamse accent kwijtgeraakt is.

Mevrouw Shepherd zal dat ook wel zien tijdens het bezoek van de commissie. Want net als de ‘Zwarte Piet’ van Iran zit de traditie veel complexer in elkaar dan een rechtlijnige historische lezing doet vermoeden. Misschien is dit een kans voor deze traditie, die toch buiten Nederland al lange tijd op afkeer en verbazing kan rekenen, om zijn naam te zuiveren. Het zal wel los lopen en de assistent van de Goedheiligman zal nog vele malen lachend aan komen varen. Misschien kunnen we hieruit wel de les leren hoe belangrijk de tradities en overtuigingen zijn die anderen hebben en hoe deze verankerd zijn in de identiteit van culturen en volkeren. Wanneer we daar weer eens ongenuanceerd kritiek op willen geven, kunnen we er bij stil staan dat dit een andermans Zwarte Piet is.

Dat geldt natuurlijk ook voor Mevrouw Shepherd, we gaan elkaar niet de Zwarte Piet toespelen natuurlijk.
Gastbijdrage van Guido Segers

13 gedachten over “Zwarte Pieten met de VN”

 1. CITAAT: ´Wellicht lijken zaken als hoofddoeken, het bezitten van wapens en het homohuwelijk niet direct op de Zwarte Pietkwestie. Toch gaat het hier in alle gevallen om tradities, gebruiken en gewoontes´

  ´Hier vindt een gelijkschakeling plaats die geen ander doel kan dienen dan een Slechte Zaak onder goede of minder slechte bedolven, te doen slikken en slijten.

 2. Kinderen in het bo zeggen tot de kleuters aan toe zeggen meestal dat pieten beschilderde mensen zijn. Ik praat hier over gekleurde mensen! Voor de vorm wordt er ook wel eens een ander kleurtje doorgegooid, maar dat vinden ze meestal zelf weer niet “echt”

 3. Een nieuwe invalshoek geeft reden waarom de VN waarnemers, met name Verene Shepherd vonden dat het sinterklaasfeest racistisch was.

  Het feit dat ze al vertelde dat sinterklaas afstamt van de kerstman laat inderdaad zien dat zij niet goed is geïnformeerd door de persoon die haar de juist informatie moest verschaffen.

  Hierop gebaseerd lijkt het sinterklaasfeest overbodig en inderdaad terug te gaan naar slavernij.

  De persoon die haar onjuist heeft geïnformeerd zou aangesproken moeten worden en niet de VN.

  De eerste keer dat ik dit jaar hoorde over Verene Shepherd, was toen Nederland 1 een audiofragment afspeelde met haar stem die haar mening uitte over het sinterklaasfeest.

  Ik wist niet wie zij was omdat het alleen audio was en er geen beeld of foto was van mevrouw.
  De tweede keer dat ik van haar hoorde was er foto geplaatst, en wist meteen dat het door het publiek zou worden geïnterpreteerd als ‘een bruine vrouw die oordeelt over zwarte piet, hoe ironisch’.
  En dan denken dat de Nederlandse media niet doet aan propaganda!

  Voor meer informatie zie georgeknightlang op wordpress

 4. “Het feit dat ze al vertelde dat sinterklaas afstamt van de kerstman laat inderdaad zien dat zij niet goed is geïnformeerd door de persoon die haar de juist informatie moest verschaffen”

  En daaarom heeft ze ook in een interview expliciet aangegeven, dat ‘mocht er meer informatie bovenkomen’, zij haar ‘standpunt op dat moment’ zou aanpassen. Iets met voortschrijdend inzicht.

  “Als we er achter komen dat onze informatie die we nu hebben onjuist is, zullen we onze mening bijstellen. Maar op basis van de huidige informatie zeg ik dat het niet zou moeten gebeuren”, zegt Shepherd.”
  http://www.nu.nl/binnenland/3608347/vn-onderzoeker-pleit-afschaffen-sinterklaasfeest.html

  Dat stukje wordt opvallend vaak over het hoofd gezien, in het “pro kamp”.

 5. zowel sinterklaas als de kerstman zyn een moderne interpretatie van het geloof in de shamaan die 20,000 geleden in de koude december maand nog wat noten/ eten had bewaard.

  zie o.a. the sorcerer in de grot Tres Freres Frankryk.

 6. Bovendien is er sinds jaar en dag een Stichting/vereniging tbv.Het Sinterklaasfeest.
  Wat is hun opstelling en mening betr. de zwarte Pieten.?

 7. @6, doel je op die organisatie (het Sinterklaasgenootschap), die het Sinterklaasfeest op de UNESCO-lijst wilde hebben en om hun moverende redenen Zwarte Piet daarbij ‘vergat’; en toen zij daarover werden nagevraagd (wat te doen met het kritiek op ZP) vanuit overleg met het raad van bestuur maar geen nieuwe aanvraag voor herplaatsing heeft gedaan, want: het is niet aan hen, om iets aan ZP te veranderen’?

  Wel grappig (lees: triest) dat dit nu in de media is, aangezien het e.e.a. gaat over wat meerdere maanden terug plaats heeft gevonden.

  Way to go, pro-pietjes! Zwarte Piet is geen racisme!
  https://gerritdeheus.wordpress.com/2013/10/26/zwarte-piet/

 8. Nou,nou wat een heleboel kabaal om niets zou ik zeggen demgedachten kronkels van Guido Swgers lezend.

  We hebben hier over “tradities”, toch?

  Zou dan niet meteen beter zijn geweest in navolging van de Polenmeldpunt.nl ( volstrekt normaal, hoor) , nu de MeldVerenaSheperd.nl te gaan oprichten.

  Kan gelijk in onze bekendste stijl iedereen zijn onderbuik ongenoegen meteen gaan lichten.

  Prachtige traditie, toch?

 9. Blijft natuurlijk helemaal open de vraag of we niet ook de Burgernet kunnen inschakelen om meldingen en aangiftes over Verena Shepherd te gaan verzamelen.

  Het is dubbel zekerheid dat we alle mogelijke aangiftes binnen krijgen, toch?

 10. @12, het is gewoon een spiegel, hoor.

  Tja, Neanderthalers hebben dat nooit meteen in de gaten.
  Blijf even hangen, hoor.

 11. Hey Dogen meester van fatsoen wat vind je van die Jarnik ?

  Laat je licht schijnen in deze duisternis die Krapuul heet…………….

  Alleen een vraag. Jarnik stemt hij links of rechts ?

Reacties zijn gesloten.