Zwarte Piet en zwart verdriet

We beleven momenteel een heuse Zwarte Piet-discussie. Ja, dat gebeurde eerdere jaren ook wel. Maar dit jaar reikt de discussie tot diep in de maatschappelijke en publicitaire hoofdstroom. Het standpunt dat de rol van Zwarte Pieten in het Sinterklaasfeest racistische beeldvorming betekent en bevestigt op basis van aan slavernij ontleende rolverdeling tussen witte baas en zwarte knecht, wint terrein, of wordt op zijn minst in veel bredere kring vernomen. Mooi zo.

Je ziet hier en daar ook bereidheid om die rol ter discussie te stellen, er iets anders van te maken. Zodat zwarte mensen – zelf vaak nazaten van slaven – zich niet meer beledigd, vernederd en gekwetst hoeven te voelen. En zodat witte mensen er geen bevestiging meer in vinden voor het racistische idee dat zwarte mensen in het gunstige geval schattig maar dom, maar vaak ook angstaanjagend – wie stopte de stoute kindertjes in de zak? – zijn. Die kant moet het op, want degenen die uit antiracistisch oogpunt van Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest af willen, hebben gelijk.
De rolverdeling is immers duidelijk: een witte bisschop met een legioen van zwarte knechten die het werk doen en opdrachten uitvoeren. De witte bisschop is welwillend en wijs.

………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

3 gedachten over “Zwarte Piet en zwart verdriet”

 1. Kan Sinterklaas niet gewoon vervangen worden door Santa Claus? We zijn hier al halverwege mee: dat we zowel Sinterklaas als X-Mas vieren, is zo’n typisch Nederlandse, halfslachtige situatie die je onmogelijk in het buitenland kunt uitleggen.
  En: zoals alles uit de Islam slecht is, zo is alles uit de VS goed. Rechts Nederland zou er toch klaar voor moeten zijn. Ho ho ho.

 2. Gotallemagtig wat een larie allemaal, schei eens uit met alles terug te brengen op tot zwartwit typeringen. Volwassenen jaloers op een kinderfeest?
  Onze Pieten hebben altijd slecht geschminckte witte vlekken en Sint een zwarte zuigzoen in zijn nek.
  Heb ik nu alles gehad?
  Ga ik weer verder met de cadeautjes voor mijn kleinkinderen.
  O ja by the way, mijn Surinaamse vriendin Leticia wil een zwarte Sint en witte Pietjes, heb ik gezegd dat we het op de even jaren zo doen.
  Makkie.

 3. wat een gelul zwarte piet is zwart en degene die zich gediscrimineerd voelen zijn niet zwart maar bruin

Reacties zijn gesloten.