Zwarte Piet en racisme: een paar kritische (peper)noten

Toen ik mij een jaar of vijf geleden aansloot bij Doorbraak, was dat een van de weinige linkse organisaties die zich expliciet en zichtbaar verbond met het toenemende protest tegen Zwarte Piet. Eerlijk is eerlijk: destijds vond ik het een verspilling van tijd en energie. Weliswaar hadden Doorbraak en andere critici gelijk, maar ik zag niet direct de meerwaarde of het politieke belang ervan. Nu sinds een paar jaar het debat in alle hevigheid is losgebarsten (en ieder jaar de gemoederen verder lijken op te lopen), ben ik overtuigd. Het debat rond Zwarte Piet is juist nu van onmetelijk belang. Niet in de laatste plaats omdat er veel meer op het spel staat dan alleen de knecht van Sinterklaas.

Maar eerst een andere anekdote: twee jaar geleden woonde ik rond deze tijd van het jaar in Engeland. Talloze keren werd me daar gevraagd wat dat fenomeen “black Pete” nu precies was. Het googelen van een paar foto’s was vaak al genoeg om mijn Engelse vrienden ervan te overtuigen dat er iets goed mis was. “Maar dat is gewoon een slaaf!”, zo reageerde werkelijk iedereen. Britten kunnen zich niet voorstellen dat het in een land met zo’n historische rol in de slavernij en slavenhandel (dat hebben Groot-Brittannië en Nederland immers met elkaar gemeen), normaal is om ieder jaar en masse dit beeld op te roepen: een oude, witte man met dito baard, omgeven door een horde zwarte knechten.

………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

29 gedachten over “Zwarte Piet en racisme: een paar kritische (peper)noten”

 1. Supersterk artikel.

  Mensen beseffen niet dat door het onbesproken en onverwerkt verleden is juist mogelijk dat de Xenofobie, Racisme en Discriminatie ongestraft op dergelijke grote schaal in de dagelijkse Nederlandse maatschappelijke leven aanwezig zijn.

  Nog erger, blijkens het filmpje doet de politie alles om de Rechtstaat te vernietigen en burgers van hun natuurlijke vrijheden te ontdoen – gewelddadige arrestatie met martelen voor helemaal niets dan een Vrije Mening willen uiten.

  Het moet van de Staat liever in het doofpot onder de deksel weer.

 2. Tja Zwarte Piet is rond 1850 de Sinterklaas traditie binnengeslopen. Nederland had toen de slavernij nog niet afgeschaft. Dat er dus een link is tussen de slavernij en Zwarte Piet is onmiskenbaar, maar het gaat mij te ver om hem te beschouwen als een verheerlijking hiervan.

  Zwarte Piet en zijn rol in het Sinterklaas feest is in de afgelopen jaren flink veranderd. Vroeger was het de domme boeman, tegenwoordig in feite diegene die de organisatie van Sinterklaas draaiende houd.

  Wat mij betreft is het afschaffen van Zwarte Piet het bewijs dat wij “Blankes” schijnbaar nog steeds terug willen naar de slavernij, en of mensen met een andere huidskleur als minderwaardig beschouwen. Zelfs mijn neefje van 3 weet dat een goede vriend van mij geen Zwarte Piet is ook al is hij spreekwoordelijk zo zwart als roet.

 3. de sinterklaasfiguur dateerd van 20.000 jaar geleden Zie afbeelding in de grot Les trois freres.
  het is de shamaan die in de wintertyd opgespaard voedsel onder de jonge kinderen uitdeelt.
  literatuur: Jansen; sintnicolaas en de doden
  Seyffert ; Santa Claus the last wild man.
  Het oorsprongkelijkste feest vind op Ameland plaats De Sunderkloassen

  Overigens op een tv uitzending in de 70er jaren roept Wiegel=Ïk geloof in Sinterklaas, want daar zit ie”en hy wees op Joop den Uyl

 4. Doodmoe word ik van de jaarlijkse huilparade rondom Zwarte Piet. Zodra de pepernoten in de winkel liggen barst de discussie weer los. En waarom? Omdat een paar verongelijkte gekleurde Nederlanders en hun politiek correcte medestanders graag het vuurtje opstoken. En waarom? Geen idee eigenlijk. Zwarte Piet is een zwart geschminkt karakter. Net zoals Grover blauw is en SpongeBob geel. Deal with it, het is zoals het is. Is dat racisme? Nee. Het zou racisme zijn als Zwarte Piet een Antilliaan of Surinamer moet voorstellen. Maar dat is dus niet het geval. Zwarte Piet en gewoon een Zwarte Piet.

  Het is het wanhopig gelijk willen halen van ‘de afstammelingen van de slaven’ die over de rug van een kinderfeest willen scoren waardoor dit jaarlijkse gezeur weer de kop opsteekt. Ja, Nederland heeft slaven verhandeld (die zijn verkocht door Afrikaanse leiders maar daar hoor je nooit iemand over) en dat was volgens de maatstaven van nu niet netjes. Klopt. Maar wat geweest is is geweest. Iedereen die daarbij betrokken was is dood. Blijkbaar zijn er een paar mensen die dat niet willen accepteren en op een gemakkelijke manier aandacht voor hun zaak willen vragen, wat die zaak dan ook is. En die richten zich dan op de figuur Zwarte Piet. En gaan dan demonstreren bij een inhuldiging. Nou, dan ben je een grote jongen hoor, met een t-shirtje tussen kinderen gaan staan en maar roepen dat je niks hebt gedaan als je wordt opgepakt. Je hebt dus juist wél wat gedaan. De aandacht getrokken ten koste van mensen die met heel andere bedoelingen aanwezig waren: hun kinderen getuige laten zijn van een leuk feestje.

  Ongelooflijk dat meneer Quinsy Gario verdedigd wordt. Hij kon werkelijk geen één goed argument naar voren brengen in de uitzending van Pauw & Witteman, afgezien van een beetje sputteren over zijn moeder die Zwarte Piet is genoemd. Tja, ik werd vroeger Platvoet genoemd vanwege mijn grote voeten en Blubberbuik omdat ik dikkig ben. Moet ik nu moord en brand gaan schreeuwen?

  Waarom mensen zo heftig reageren over Zwarte Piet is gemakkelijk te verklaren. Omdat complete stompzinnigheid nu eenmaal heftige reacties oproept. Als iemand op tv zal verkondigen dat kabouters verboden moeten worden zal hetzelfde gebeuren. Maar bovenal is het een reactie op een veranderende wereld. Grenzen vervagen, veranderingen gaan snel. Eén van de weinige dingen die iedereen kent en van ons allemaal is is het Sinterklaarfeest met alles wat daarbij hoort. Dat kennen we, dat moet blijven en mag niet worden afgepakt door mensen die zich storen aan iets dat er niet is.

 5. @6, “Geen idee eigenlijk.”

  Dit is zorgelijk.

  Een hersenscan of dergelijk onderzoek in het ziekenhuis kan helpen meteen bepalen of er alles met het inhoud van je schedel in orde is.
  Het is namelijk gebleken dat er soms bij mensen delen van het inhoud ontbreken.

  Of het gewoon een verschijnsel van de wijdverspreide onder rechtse mensen aandoening Autisme kan zijn.

  Indien dit niet het geval is probeer iets empathie voor andere mensen op te brengen.

 6. Heeft niks met empathie te maken. Er zijn mensen die Zwarte Piet als vernederend ervaren. Dat snap ik. Maar daarom ís het nog niet vernederend.
  Of iets beledigend is moet niet afhangen van de ervaring van de beledigde.

  Feministen zijn diep beledigd door vrouwen die met een hoofddoek over straat. gaan. Moeten we de hoofddoeken dan ook maar verbieden ?

 7. @7 Lekker volwassen reactie hoor. ‘Bij mensen ontbreken delen van het inhoud’. Goed. Dan zegt @8 iets waar ik volledig achtersta: Of iets beledigend is moet niet afhangen van de ervaring van de beledigde.

  Eigenlijk is dat in het kort mijn stelling.

 8. Moeten ze dan ook niet eens naar Thanksgiving gaan kijken. Elk jaar viert heel Noord-Amerika thanksgiving en bedanken ze God voor het mooie jaar. Dit feest stamt af uit de tijd van de ‘uitroeiing’ van de inheemse bevolking van Amerika. De dag dat Thanksgiving wordt gevierd zijn er nog altijd genoeg afstammelingen van de inheemse bevolking die rouwen om de gruwelijke gebeurtenissen die hun volk is aangedaan.

 9. @8 en ik word beledigd door racistische tutholas met een complex die denken te moeten spreken voor een groep vrouwen die ze nog noooit gesproken hebben , en waarschijnlijk met de nek aankijken ..

 10. Wat een onzin zwartepiet is een figuur van een kinderfeest het is een klucht, en heeft niets met slavernij of racisme het is hoe je het wil zien
  Maar jij als grote zeurpiet geeft mij toch geen gelijk
  Ik beloof je het Sinterklaas feest zal er vooraltijd blijven

 11. Mensen die een schertsfiguur als Zwarte Piet zo op zichzelf betrekken hebben te kampen met een erg laag zelfbeeld en een stuitend gebrek aan zelfvertrouwen.
  Zij zijn niet geholpen met een verbod op Zwarte Piet, maar zullen misschien enige baat hebben bij een lange serie bezoeken aan de psycholoog.
  Het zijn in feite sneue personen.

 12. @14 Dus dan geldt ook dat Joden die een schertsfiguur als Der ewige Jude zo op zichzelf betrekken hebben te kampen met een erg laag zelfbeeld en een stuitend gebrek aan zelfvertrouwen. ??? Of brengt de geportertreerde versie van een lid van het eigen ras misschien een herinnering aan tijden met miljoenen doden ( of het nu de Shoah of Slavernij is )

  Iets waar een witte dame geen besef van heeft en zo te zien ook te weinig medemenselijkheid om zich in in te leven …

 13. @15 Je gebruikt iets te vaak het woordje “dus”. Jouw vergelijking slaat de plank volledig mis.

 14. @13, dank je Mitch voor de toelichting. Ik wist echter niet dat Sintaklaas oorspronkelijk er geen had. 🙂

 15. @8 Liera, indien je geen enkel empathie heb, kan je de opmerking over empathie ook niet beoordelen.
  Sterker nog – bestaat empathie gewoonweg niet voor je.

  Maar je mag alles empathieloos ook zeggen, want je goede recht.

  Dus.

 16. @16 , Wanneer mensen over taalgebruik gaan zeuren hebben ze meestal geen tegen-argumenten , en vertel eens wat er dan mis is met de vergelijking , hebben afstammelingen van slaven minder recht op gevoeligheid dan holocaust overlevenden en hun kinderen ?? Of ben jij een van die mensen die denkt dat “negers” daar te primitief voor zijn ??

 17. Zwarte piet is zo passee,en een kinderfeest nouja kinderen aansporen om racistisch te zijn met zon feest..nee is een walgelijk vertoon van een kruisdragende paus terwijl iedere sinterklaasfanaat roeptoetert dat in Nederland kerk en staat gescheiden zijn,maar de sint moet wel een kruis ophouden.

 18. @8 Liera,

  Feministen kiezen erzelf voor om antivrouwelijk en androgeen door het leven te gaan en mannen te haten,en alles wat vrouwen doen te tegenwerken..

 19. @Liera

  Liera vind jij niet dat feministen die zich beledigt voelen omdat zij een vrouw zijn,een ander geslachtsdeel dan mannen hebben,dat zij een melkvoorziening voor babys hebben,dat vrouwen een baarmoeder hebben,dat vrouwen andere kledingdracht dan mannen hebben en ook anders plassen..vind jij dat vrouwen die hun vrouwzijn niet accepteren en andere vrouwen haten die dat wel doen dat deze feministen ook langdurig onder psychiatrische behandeling zouden moeten staan?

 20. @25 ik denk dat jij continu aan een of ander infuus zit. Al jarenlang. Iets met anti-psychotica want dat lijkt me bij jou bikkelhard nodig ik heb @24 niet eens gelezen. 😉

 21. @25
  wat klopt er niet aan dan,en ja ik heb net een glaasje chocomel op dankje.Maar het is wel duidelijk toch of snap je iets niet

Reacties zijn gesloten.