Zwarte piet is pure discriminatie en racisme

In tegenstelling tot JvdHeuvel heb ik heel lang in de goede Sint geloofd. Ik denk dat mijn 6e jaar het laatste jaar was dat ik in de Goedheiligman geloofde. En ik ben altijd een beetje bang voor hem geweest. Want hij wist alles van me. Hij had een uitstekende informant aan mijn moeder. Zwarte pieten waren voor mij ‘echt’ zwart. Ik denk dat dat kwam omdat er geen negers in ons dorp, mijn wereld, voorkwamen. Voor zwarte pieten ben ik nooit echt bang geweest. Meer dan oerwoudgeluiden maken, en dreigen met hun roe deden ze niet. Verder ging er helemaal niets in mijn naïef koppie om.
En toen ik voor het eerst niet meer in de goedheiligman geloofde was ik teleurgesteld in mezelf. Sinterklaas met zijn plakbaard. Zwart geschminkte meisjes in pagepakjes. Waarom had ik dat niet eerder doorzien?

In zwarte pieten heb ik lange tijd geen discriminatie en racisme gezien. En dat heeft vooral te maken met informatie, of beter gezegd, gebrek aan informatie. Quinsy Gario heb ik jarenlang niet serieus genomen. Ik geloofde echt in de roet/schoorsteen theorie en dacht er verder niet over na.

Zwarte pieten zullen verdwijnen. Heus. Een groot deel van ‘Blank’ Nederland is opgegroeid met zwarte pieten, hun oerwoudgeluiden en hun roe. Net als ik. En heeft er nog niet serieus over nagedacht of naar willen luisteren. Geef het tijd, het is voor de meesten even wennen, geconfronteerd te worden met jeugdherinneringen die voor jou niets van doen hebben met discriminatie, maar die alles met discriminatie en racisme te maken blijken te hebben.

Denk eens na: zwart geschminkte knechten in pagepak die oerwoudgeluiden maken, en praten en kijken als een doorgesnoven Surinamer. Laat je eigen jeugdherinneringen en gevoelens even los. Want het is namelijk niet leuk. Het is pure discriminatie en racisme.

78 gedachten over “Zwarte piet is pure discriminatie en racisme”

 1. Zo is het. Zwarte Piet is puur discriminatie, overblijfsel uit de slavernij tijden waar nog zoveel in onze cultuur vandaan afstamt.

  Door de jaren heen verandert iets in de benoeming – nu is de Polenmeldpunt.nl de erfgenaam van de Zwarte Piet, doch gaat men nooit langer over nadenken en de Premier is als de kippen bij om deze slavernij overblijfselen goed te praten (“volstrekt normaal, hoor”).

  We maken een hele rare gezicht op dit moment binnen Europa.

 2. Kijk maar eens op de goude koets van de oranjes. Kun wel blah blah blah omheen lopen draaien en spinnen maar wat daar op staat geschilderd is niet een leuke picknick op een zonovergoten weiland met koeien.

  Ja is al zo lang geleden en het is geschiedenis. Ja dat klopt maar het is en blijven taferelen van ons duister VOC verleden. PUNT!

 3. De huidige functie van Zwarte Piet is niets anders dan dom doen en acrobatische toeren uithalen. Ze kunnen nu dus vervangen worden door een kudde Bassies en Adriaans.
  Leuk voor de kinderen en geen etnische achtergrond.

 4. Het Sint en Piet feest is in mijn ogen een prachtig feest.
  We mogen er allemaal een verschillende mening over hebben.
  Maar je mot het niet vieren, je mag!
  Het kan niet zo zijn dat een klein select groepje anti pieten de overgrote meerderheid citeert wat te doen en laten.
  ( de dictatuur van minderheid is net zo verwerpelijk als die van de meerderheid)
  Kun je boos worden heel hard gaan schreeuwen en stampen wat je wil maar dat gaat echt niet werken.
  Het gouden koets tafereel is een heel ander punt daar ons staatshoofd er in rond rijd en inderdaad daarin heeft Leon absoluut gelijk.
  Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat een Gario zo veel media aandacht krijgt, wat is de volgende stap: leden van het stormfront die vinden dat het Suikerfeest moet worden verboden en daarvoor een platform krijgen bij P en W.
  O en voor dat de menigte gaat brullen: ik walg van de racistische opmerkingen richting Gario en Co.

 5. @5, wat jou totaal aan voorbij gegaan is dat Gario in wezen een discussie over de chronische racisme probleem van Nederland begonnen is.

  Trouw aan je begrippen blijf je doof voor argumenten. Die heeft Gario goed op een rij: een der grootste is de gewelddadige arrestaties die steeds door de politie gepleegd worden om het feit dat vrij burgers durven in Nederland een t-shirt met opschrift dragen “Zwarte Piet is racisme”.

  Dit feit heb je helemaal niet opgemerkt, bezig zoals je was steeds te vertellen dat niemand je vrijheid mag afnemen?

 6. Nexus

  Gario is niet gearresteerd vanwege zijn t shirt maar om het feit dat hij een politie verordening niet na kwam.
  Niet zomaar de feiten naar je hand zetten en wel bij de les blijven en ja dan kunnen we het maar al te graag over racisme in Nederland hebben en wat Gario in wezen heeft aan gekaart is niet relevant.
  Zeker niet in de discussie over racisme daar blijf ik graag bij de feiten en die zijn er daar moet je het toch met me eens zijn bedroevend en om je rot te schamen.

 7. Ik zou niet weten wat een t-shirt met verordening te maken heeft. Dit moet jij uitleggen.

  En ja, moet ik observeren dat jij altijd en overal onveranderlijk gelijk heb: “..wat Gario in wezen heeft aan gekaart is niet relevant.”

 8. Wat een gezeur over onbenullige zaken! Misschien moeten we gewoon alle feesten (religieus of niet) afschaffen zodat we helemaal niemand meer voor het hoofd stoten. En als we dan allemaal dezelfde kleren gaan dragen, haarkleur en stijl nemen,..zolang we maar niet afwijken van wat de neutrale standaard is want dan ben je een racist of radicaal!!

  Wanneer stoppen we nou eens met het iedereen naar het zin maken en gaan we ons bezig houden met echt belangrijke zaken zoals armoede, scholing, zorgen voor onze ouderen op een respectvolle manier en veiligheid?? Nee lekker discussiëren over zwarte piet, die bestaat toch niet? En in sprookjes geloven we toch niet?

 9. Ah, kijk. Een selectieve wegkijker @9.

  De discussie gaat niet over het al dan niet bestaan van zwarte piet, of andere sprookjes, maar over het hoge racistische gehalte van de sinterklaasviering “voor” kinderen. En waar door sommige volwassenen -willens en wetens- van wordt weggekeken. Lui, zoals jij, blijkbaar.

  Noem racisme maar onbenullig. Slaak nog maar een diepe zucht, en kijk voor de verandering eens goed in de overdrachtelijke spiegel naar jezelf.

 10. Nexus

  Gario is gevraagd om zich te verwijderen dit deed hij niet en als de smeris dit vraagt is het geen uitnodiging tot een discussie iets wat vele steeds maar weer denken.
  Ik claim nergens mijn absolute gelijk zeer zeker niet.

 11. Sinterklaas en zwarte piet zyn restanten van een oer indo europees geloof in het einde van de winter terug keer van de zon.

  Klaas komt duidt op Vishnu in zyn laatste incarnatie.

  De huidige vorm, daar kun je over dixcussieren.

  Maar de kerstman. die is pas eng, hy misbruikt het rendier.
  Waarom schreeuwen van Lammeren en Marianne TH dit niet van de daken.
  Omdat ze te slim zyn en aan hun baantje denken.

 12. @12, als burger zou ik willen weten op grond van welke artikel en vooral op grond van welke t-shirt ter plekke besluit de handhaver dat de openbare orde mogelijk verstoord is.

  Dit bevel is eenduidig alleen onder Pinochet en de Politiestaat. Opschrift “Zwarte Piet is racisme” vormt geen reden om iemand te laten “verwijderen” bij een openbare optocht. De betrokken burger heeft dezelfde rechten als de rest.

  Eigenlijk zijn ze hem ter plekke direct ontnomen, daar gaat mede de ECRI ook over.

  Nu twee zaken speciaal voor je:

  1. De ECRI heeft als regel dat de mening van de minderheden van belang is in deze discussie. Dit laat je duidelijk zien helemaal niet te begrijpen. Derhalve de mening van Gario is belangrijker dan deze van Rutte, Jan-Peter Balkenende, Bollkestein enz. Tezamen genomen.

  2. In verband met de arrestatie van Gario en vele anderen de wijze woorden van Thomas Paine:

  ““It is the duty of the patriot to protect his country from its government.” – Thomas Paine

 13. @15, heb je helemaal gelijk: Zwarte piet is typisch racistische koeltoer en dat had die jongen toen op zijn T-shirt gezet waarop de Nederlandse hel over hem los barste! Inclusief zinloze arrestatie.

 14. Vroeger was er elk jaar zwarte piet, ik vond hem leuk en grappig. Later mocht ik zwarte piet spelen, ik was er goed in. Mijn donker gekleurde vriendje uit Suriname mocht sinterklaas spelen, ik begreep het niet, maar we hebben gelachen vooral om sinterklaas zijn Surinaamse accent. Ik heb nooit een link met rascisme gelegd, ik was nog kind. De laatste jaren volg ik de discussie en dacht te begrijpen dat het toch echt niet kon, ik zag het rascisme en ik geloofde dat het uit de slaven tijd stamt. Als dat zo is moet Piet weg vond ik toen. Gisteren las ik een artikel in de telegraaf: http://www.telegraaf.nl/watuzegt/21990373/___Het_ware_verhaal_van_Zwarte_Piet___.html Ik vroeg een groot tegenstander van zwarte piet of dit dan klinklare onzin is. Zijn antwoord was voor mij schokkend: Alle verhalen van zwarte piet zijn onzin, dit is mooi verzonnen en de piet op de foto is een piet met roet in zijn gezicht.Als alle verhalen onzin zijn, waar maak je je dan druk om. Ik kan me niet voorstellen dat de hoogleraar mijnbouwkunde dit verzint, ook de schoorsteen word hier goed verklaart. Als dit waar is is zwarte piet dus toch niet rascistisch, en ik wil weer terug naar mijn kindertijd, zwarte piet is leuk en hoort bij sinterklaas, al die grote mensen die aanstoot nemen, rascisme is een groot probleem. Op het werk, op school, met sporten, in de buurt, in de top van Nederland, maar niet met sinterklaas, ik zie het probleem niet meer en daar ben ik blij om. Ik kan weer kinderlijk naar zwarte piet kijken, zwarte piet is ondeugend en doet dingen die niet mogen, en zwarte piet MAG dingen doen die niet mogen, daarom is hij vrij, daarom is piet geen slaaf!

 15. @17 sjaak, je reactie is zeer begrijpelijk omdat kinderen geen racisten van geboorte af zijn.
  Dit wordt hun door volwassenen aangeleerd en valt uiteindelijk onder koeltoer oftewel cultuur indien dit in goede taal in de NRC zou willen opschrijven.

  Zwarte Piet is een puur symbool in dezen geworden. Altijd geweest.

  Waarom?

  Omdat er nooit in de afgelopen tijden, tientallen jaren, het xenofobie, racisme, Discriminatie in Nederland aangepakt zijn.

  Daarom gaat nu de opgekropte druk precies op deze plek losbarsten.
  Zwarte Piet is in dezen alleen de symboliek voor wat in de klassieke Nederlandse Doofpot, mede door alle rechtse politici, altijd gestopt is geweest.

  Gario is alleen de boodschapper voor een veel groter een omvangrijker, structureel Nederlands probleem die gelukkig tegenwoordig niet in alle talen, maar wel alleen in het Nederlands wordt verzwegen.

 16. “Gisteren las ik een artikel in de telegraaf:”

  En toen moest ik heel hard lachen.

  “Deze historie is uiteraard door de Kerk in de doofpot gestopt.”

  Aldus een hoogleraar mijbouwkunde, die ‘een hem welgevallige intrepetatie’ formuleert.

  Ik zal de laatste zijn die ontkent dat ‘de Kerk’ (welke, overigens? En kan een kerk -notabene een gebouw- dat doen?) veel aan geschiedvervalsing heeft gedaan, en dan met name de zgn. “feestdagen” zoals ‘wij’ die denken te kennen, maar waarvan hun origine elders ligt. Daarbij hoef ik alleen maar aan ‘Heleentje’ te denken, die ‘uit dankbaarheid voor haar bekering’ kerken/ kloosters/ etc. liet bouwen, op plaatsen die door andere religieuze stromingen als ‘heilig’ werden gezien.

  Dat deze hoogleraar mijnbouwkunde, zich maar rap naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_piet#Verschillende_interpretaties mag vervoegen, om zijn definitie toe te voegen. Uiteraard met betrouwbare bronnen. Oh, wacht…

  “zwarte piet is leuk en hoort bij sinterklaas”

  Er is dan ook niemand die Zwarte Piet uit de sinterklaasviering (voor kinderen) wil weghalen. Waar het in deze omgaat, is dat de racistische vooroordelen eruit gaan.

  Mede om de racistische drek die vandaag de dag wordt getoont te voorkomen. Kinderen groeien onbewust op met racistische vooroordelen, welke zij op volwassen leeftijd tonen. Dat blijkt wel uit de bagger die o.a. Quinsy Dario over zich heenkrijgt.

 17. Nexus

  “Daarom gaat nu de opgekropte druk precies op deze plek losbarsten.
  Zwarte Piet is in dezen alleen de symboliek voor wat in de klassieke Nederlandse Doofpot, mede door alle rechtse politici, altijd gestopt…”

  Gelul van een dronken ijsbeer.
  Wat een geneuzel zeg als ergens de opgekropte druk er uit moet komen dan is het toch wel in de hoek van de marokannen te verwachtten, en alle die er qua uiterlijk zo een beetje op lijken als je begrijpt wat ik bedoel.
  Deze groep wordt pas geschoffeerd, te kakken gezet e.d.
  Het getuigd van een kinderlijke naïviteit om dit alles terug te voeren op Zwarte Piet.
  Ter uwe informatie wel 21 mensen hebben een bezwaarschrift in gediend, wow wel 21 dat kun je met goed fatsoen nog geen eens een minderheid noemen.
  Klaar.

 18. @ marc: ik las in telegraaf en toen moest ik lachen. Dat begrijp ik wel. maar als je dan wikipedia aanhaalt moet ik weer lachen.

 19. Onder invloed van het rechtse populisme zijn helaas veel Nederlanders dogmatische verdedigers geworden van Zwarte Piet. Ze zien mensen zoals Quinsy Gario als ”de linkse elite” die hun wil en wet willen opleggen aan Nederland. Ook noemen ze het ”dwang van de multiculturele elite”.

  Vooral oudere ( 50+ ) mensen steunen nog fanatiek het concept van Zwarte Piet. Ze noemen het onzin de kritiek van anti-racisten en revolutionair socialisten. Net als anderen voelen ze dat kritiek op Zwarte Piet meteen ertoe moet leiden dat Zwarte Piet volledig afgeschaft moeten worden. Het is lastig om hun uit te leggen dat we dat niet willen. Ook Quinsy Gario wil Zwarte Piet niet afschaven, alleen maar de racistische elementen verwijderen ( rode lippen, zwart krullend haar, ”neger” oorbellen ).

 20. @21, want? Een makkelijk te begrijpen/ lezen bron, met meerdere controleerbare bronnen in de voetnoten, is lachwekkend? Waarom?

 21. @22 Jorein, deze enorme fanatieke weerstand tegen kritiek mogen uiten, omdat die kritiek door “allochtoontjes”, buitenlanders gedaan, laat duidelijk zien waar het grootse probleem met de xenofobie ligt.

  Heb ik eerder gevraagd: wanneer worden de pietjes blondharig en met hetzelfde dom gedrag?

  Dan is het einde probleem. Maar het schijnt juist dit weer het probleem te zijn wegens onderliggende betekenis en het gaat maar verder…

 22. Men heeft ook al wat weggepoetst van het orginele slaafje van Sinterklaas. Bijvoorbeeld in het sinterklaas liedje:

  1. Sinterklaas die goede heer
  Komt hier alle jaren weer
  Uit het land van Spanje
  Dan brengt hij ons lekk’re koek
  Speelgoed en een prentenboek
  Appeltjes van Oranje.

  2. Piet zijn knecht zo zwart als roet
  Met een ketting aan zijn voet
  Gluurt door ’t vensterglaasje
  Als dan allen groot en klein
  Goed en wel naar bed toe zijn
  Roept hij Sinterklaasje.

  3. ’t Mandje van ons allegaar
  Staat al in de kamer klaar
  Met een aardig briefje
  Daar legt Sinterklaas al neer
  Wat er is slechts naar de zin
  Van zijn hartediefje.

  In het tweede couplet is:
  Met een ketting aan zijn voet vervangen door met een struisveer op zijn hoed

 23. En passant Marokkanen erbij halen, binnen een “discussie” over Zwarte Piet. Hoe typisch..

  “Wat een geneuzel zeg als ergens de opgekropte druk er uit moet komen dan is het toch wel in de hoek van de marokannen te verwachtten, en alle die er qua uiterlijk zo een beetje op lijken als je begrijpt wat ik bedoel.”

  “alle die er qua uiterlijk zo een beetje op lijken”

  En maar beweren tegen racisme/ discrimatie te zijn.

 24. Jees wat een stelletje linkse azijnpissers hier zeg.. Ben blij dat jullie elkaar lekker bezig houden hiermee terwijl de wereld en daadwerkelijk belangrijke issues gewoon doordraaien. Goed bezig heren en dames 🙁

 25. @27, en wat doe jij zoal om de wereld te helpen en wat voor positieve bijdragen lever jij aan de door jou genoemde belangrijke issues, anders dan mensen voor ‘linkse azijnpissers’ uit te maken?

  Verder nog iets inhoudelijks te melden? Of zucht je nog even door?

 26. Marc

  Je zeurt en je weet het.
  Je weet net zoals ik dat de gemiddelde Nederlander nog geen Turk van een Marokkaan kan onderscheiden, of een Japanner van een Chinees in taal of uiterlijk en wel godverdomme die zijn er gewoon en dat heeft niets met racisme of discriminatie te maken.
  Haal de schellen eens van je ogen en houd eens op me te frame in de extreem rechtse hoek.
  Dank u wel Sinterklaasje (twee vingers in je aarsje)

 27. .Zeuren? Nee, jij hebt geen argumenten. En dus kom je met simplistische verwijten zoals “dom” en nu “zeuren”.

  “houd eens op me te frame in de extreem rechtse hoek.”

  Toon even aan waar ik dat doe? Oh…dat doe ik nergens, dat maak je er zelf van. Waarom eigenlijk?

  “Dank u wel Sinterklaasje (twee vingers in je aarsje)”

  Niveau van een puber.

  Bij deze ben ik volledig klaar met je. Je bent niet serieus te nemen als gesprekspartner, laat staan dat je inhoudelijk weet te discussiëren. Typisch ‘rechts’, zeg ik er tot mijn spijt bij.

 28. Grappig had ik al stiekem een beetje verwacht maar men blijft toch hopen dat er noch mensen zijn voor die voor hun woord staan.
  Kan de laatste de dijken even doorsteken in Nederland, dank u.
  Je verwijt mij zaken terwijl jezelf aankomt met klein vrouwonvriendelijk mannetje en wat al niet meer zoals gezegd typisch Nederlands.
  En nee je framed me niet direct maar wekt wel sterk de indruk door je gesneer over racisme en discriminatie etc. dat ik in die hoek thuis hoor. Mocht ik dat mis hebben dan neem ik je excuses van harte aan.
  En dat van die twee vingers in je holletje meen ik oprecht.
  (Ja heel onvolwassen en puberaal o zedenmeester der zedenmeester, foei Dogen voor straf geen schoentje zetten)

 29. ” vrouwonvriendelijk mannetje”

  Reactie 3 – 6 – 9 – 10 – 11 –

  https://krapuul.nl/overig/blog/126631/klucht-vernieuwing/

  Overigens heb je nog steeds niet duidelijk weten te maken wat je nu eigenlijk van me wil in dit draadje. Een vlammend betoog aan het adres van Leon?

  Alweer? Wat jij ‘mogelijk’ niet weet, is dat ik meerdere hier op krapuul aanwezigen heb aangesproken over hetgeen zij beweren/ stellen. Niet alleen Leon, maar zekers ook een aantal van de redactie.

  Los daarvan, verwacht niet van mij dat ik ga springen omdat jij dat wil.

  “En nee je framed me niet direct maar wekt wel sterk de indruk door je gesneer over racisme en discriminatie etc. dat ik in die hoek thuis hoor.”

  Dat is een associatie die jij legt, en welke ik niet maak. Mede nu door jou een bevestiging daarvan.

  ” Mocht ik dat mis hebben dan neem ik je excuses van harte aan.”

  Je hebt werkelijk moeite met logica en de Nederlandse taal, zo blijkt.

  “En dat van die twee vingers in je holletje meen ik oprecht.
  (Ja heel onvolwassen en puberaal o zedenmeester der zedenmeester, foei Dogen voor straf geen schoentje zetten)”

  QED

 30. Marc

  Ja ja eerst sneren en suggesties wekken en als je er op aan gesproken wordt dan snel de drol in trekken.
  Kijk ik ben zo nu en dan plat en ronduit vulgair in mijn reacties maar ik sta wel voor wat ik zeg.

  Wat betekend QED heb geen idee?

 31. Het sneren en suggesties wekken, komen toch echt van je eigen zijde en niet van die van mij.

  Je weet niet eens wat je zegt, tenzij je aan het “trollen” bent.

  Waar QED voor staat? Geen idee, dacht dat het wel stoer stond. Ofzoiets.

  Een acroniem van ‘Quod Erat Demonstrandum’. De (verdere) definitie zoek je zelf maar op.

  Verder nog iets te zuigen? Zoals eerder aangegeven, ben ik wel klaar met je geblaat.

 32. Beste mensen: Sinterklaas was een heilige die geen waarde hechtte aan bezit, schonk zijn geld aan de arme. Klinkt logisch dus dat deze man ook geen zwarte slaven in zijn bezit had, toch? Inderdaad slaven had hij niet. De beste man kwam uit Spanje en daardoor dachten de Nederlanders dat hij een belangrijke man was met slaven. Hij is dus enkel een bijverzinsel. Laat Nederland gewoon haar traditie’s behouden. Bevalt het je niet, pas aan!

 33. {deze discussie waar gaat dit over}
  ik zie al jaren lang tegen 5 dec veel surinamers en andere kleurlingen zwaar beladen met sinterklaas kado”s voor de kids ik ben ervan overtuigt dat het maar een kleine groep mensen is die er problemen mee hebben
  misschien kunnen ze beter iets doen aan het wapen gebruik in de VS zodat er geen kids worden afgeslacht als vee, op scholen
  we leven in Nederland en ja daar vieren de mensen sinterklaasfeest

 34. Bevalt het je niet pas je zelf maar aan.

  Ik woon al 45 jaar in NL en ik vind ZP al 40 jaar ridicuul en ik ben blij dat het nu eindelijk bijna afgelopen is.

 35. Oh lol…Menno en Rita. Verdiep je eerst even in de materie a.u.b.

  Menno, de onstaansgeschiedenis van het sinterklaasfeest is je volkomen vreemd, zo blijkt uit je reactie.

  Rita, dat er veel Surinamers en ‘andere kleurlingen’ met cadeau’s rondlopen, doet niets af aan het aantoonbare racistiche gehalte van zwarte piet zoals wij die ‘vandaag de dag’ kennen. Zwarte piet heeft nogal wat veranderingen ondergaan. Zoals iedere volwassen Nederlander behoort te weten.

  Overigens wil NIEMAND het sinterklaasfeest afschaffen, of wat dan ook. De stereotypen/ karikaturen, zoals deze door zwarte piet worden uitgedragen, staan ter discussie. Meer niet.

 36. Van mij mag het Sinterklaasfeest wel degelijk afgeschaft worden. Dat zal die idioten leren.

 37. Eens, JvdH. Maar dan vanwege de geschiedvervalsing van anderen, die dit soort “kinderfeesten” misbruiken om hun religie (Katholicisme) op de voorgrond te plaatsen. Maar goed, dat stokpaardje ga ik nu verder niet berijden.

 38. Het was ’69. Ik was 13 en werd wakker toen ik voor zwarte piet speelde. Ik dacht, ben d’r gek dat ik een zwart hulpje van de witte man speel.

  Het is als het eten van de appel van de boom van goed en kwaad. Eenmaal bewust is er geen weg terug. Daarom, die hele houding van: Blijf af van onze traditie; wát traditie? Je bent je bewust, ga je door dan kies je. Uit het goed en kwaad. Daar krijg je geen speld tussen.

  Nog zo één: de oranjeblanjebleuvlag.

 39. Marc

  We zijn klaar.
  Wel frappant dat als je in de hoek wordt gezet je aankomt met trollen, zuigen e.d.

  Menno

  Je laatste zin zorgt er voor dat de anti pieten weer wat om te schieten hebben. ( geheel terecht overigens)
  Aanpassen een schoen pas je aan of desnoods een pak.
  Dus schoentje zetten, bukken en op je polsje blazen en lief zijn voor Piet.
  ( sorry Marc ik ben nu eenmaal een vuilbek)

 40. In de hoek gezet? Lees alles nog maar eens terug of lazer op. Nul argumenten heb je weten op te voeren.

 41. Ja dag Marc

  Ik heb dus al gezegd dat deze argumenten door vele andere prima zijn verwoord en die heb jij vast ook wel gelezen.
  Stuk van bv Joanna lendering ( weet niet of de naam goed spel) of van Han van der Horst en……ga zelf maar lekker kijken joh.
  In de hoek moet overigens in het nauw zijn.

 42. In het nauw? Lees alles nog maar eens terug of lazer op. Zoals je nu zelf aangeeft: Nul argumenten heb je weten op te voeren.

  Los van dat, waarom zou ik anderen moeten gaan lezen, wanneer wij in gesprek zijn? Wat een zwaktebod.

 43. Heeft er dan serieus niemand iets beters te doen, dan te zeiken over een traditiefeest dat 1. sowieso alleen in Nederland bestaat, 2. maar een goeie week duurt en 3. bovenal, VER van racistisch bedoeld is, zeker in deze tijden!? Steek je energie in het helpen van echte donkere mensen in derde wereld landen in plaats van lekker gemakkelijk zaniken over iets zo dicht mogelijk bij huis. Hypocrisie ten top in mijn ogen.

 44. Marc

  Ik geef geen argumenten:

  “Je moet het niet vieren, je mag”

  En verder ga ik lekker niets opschrijven kijk zelf maar nog eens na.
  Pfff over zwakte bod gesproken zeg.
  Ach ja een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  Maar verheug je de voorzitter van de vn raad heeft haar oordeel op persoonlijke titel al uit gesproken.
  Al valt aan haar objectiviteit ernstig te twijfelen gezien haar huidskleur maar deze opmerking schaar je vast wel weer onder racisme.

 45. “Ach ja een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

  *PROEST*

  “Maar verheug je de voorzitter van de vn raad heeft haar oordeel op persoonlijke titel al uit gesproken.”

  Klopt, is m.i. ook een veel te voorbarige uitspraak. Maar vergeet je het volgende niet?

  “Als we er achter komen dat onze informatie die we nu hebben onjuist is, zullen we onze mening bijstellen. Maar op basis van de huidige informatie zeg ik dat het niet zou moeten gebeuren”, zegt Shepherd.”
  http://www.nu.nl/binnenland/3608347/vn-onderzoeker-pleit-afschaffen-sinterklaasfeest.html

  Dat er menigeen weer allerlei wazige conclusies aan ‘haar positie op dat moment’ gaan verbinden, zegt uiteindelijk iets meer over hen die kritiek op haar leveren, dan over haar zelf.

  “Al valt aan haar objectiviteit ernstig te twijfelen gezien haar huidskleur maar deze opmerking schaar je vast wel weer onder racisme.”

  Je geeft het zelf al aan.

  Nou vort, zuigertje.

 46. Iemand met een christelijke achtergrond die de misstanden binnen de rk onderzoekt.

  Een intern politie onderzoek naar misstanden binnen het corps.

  Zelfde laken een pak beste Marc.

  En mijn argumenten al gevonden nou vooruit nog eentje dan: zie alinea over elfjes.
  O wacht het zijn niet de argumenten die je graag hoort of in je straatje passen.
  Zo dit was over dit thema echt mijn laatste reactie.

 47. @42 aanvulling. Zo te zien in alle hollandse media waant iedereen zich nog in het paradijs. Nog altijd even naïef.

 48. ” zie alinea over elfjes.”

  Waar ik dus heb aangegeven dat ik o.a. Tolkien _bijzonder erkentelijk_ voor elfjes en dwergen ben, maar dat deze fantasiefiguren niets, maar dan ook helemaal niets, inhoudelijks met de sinterklaasviering en/ of de reeds decennia gaande discussie over het aantoonbare racistische gehalte van zwarte piet, zoals wij die vandaag de dag kennen, hebben uit te staan. Zelfs als vergelijking ging die mank.

  Dus, welke argumenten?

  “Je moet het niet vieren, je mag”

  Dat? Heb ik iets anders beweert? Nee, dat heb ik dus niet. Evenmin dat binnen de bredere discussie de viering van 5 dec. niet meer zou mogen. Dat komt voort van roeptoeters die of niet op de hoogte zijn van, of dit “kinderfeest” misbruiken om hun racisme te verspreiden. Dat laatste vooral ten zijde van de online PVV-trolletjes. Maar dat is m.i. grotendeels een andere discussie.

  Wat het onderzoek naar de misstanden binnen de RK-kerk en/ of misstanden binnen een politiecorps er mee hebben uit te staan ontgaat me; wederom omdat je geen onderbouwing geeft. Je poneert wat, zonder onderbouwing.

  “O wacht het zijn niet de argumenten die je graag hoort of in je straatje passen.”

  Grapjas. Ik ben niet degene die een inhoudelijke discussie (voor zover daar spake van is/ was) uit de weg gaat. Jij, daarentegen, wel. Geen inhoud/ geen argumenten/ geen onderbouwing en ga zo maar door. Laat ik de simplistische verwijten aan mijn adres gemakshalve verder even achterwege.

  “Zo dit was over dit thema echt mijn laatste reactie.”

  Wel zo verstandig. Evengoed blijf ik wel bereid om zo af en toe een paar minuten aan je geratel te besteden, hoor.

 49. dogen, je argumenten slaan ook nergens op, sterker ze doen er niet toe, kunnen we niet met z’n allen een leuker en betere sinterklaasfeest vieren met pieten in alle keieuren van de regenboog?

 50. @NRosa, pieten in alle kleuren van de regenboog kan niet, denken de homo,s dat we hen op de hak nemen.

 51. @54, ahja, ik begrijpt het – homo’s mag niet mar ‘swartjes’ wel op de hak nemen. 🙂

  @53, mee eens, goed idee. Laat Dogen lekker blijven brabbelen, heeft hij kennelijk wat contact met mensen nodig, anders zit hij steeds alleen thuis opgesloten.

 52. @ 55 even voor de duidelijkheid: ik neem geen zwarte mensen op de hak. Dat jij het woord swartjes gebruikt is wel erg! (ook al wil je hiermee en punt maken, je bent de eerste die het woord swartjes bezigt: WALGELIJK

 53. @56, Nee joh, hoor ik gewoon bij de gewone Nederlandse cultuur, net als jij.

  Het is kwestie van cognitief vermogen om een discussie in de juiste perspectief met alle argumenten te kunnen plaatsen. Moet je je niet meteen eraan ergeren.

 54. @ 57 ergeren doe ik so wie so niet, ik neem geen aanstoot. Niet aan de eeuwenoude zwarte piet die in deze tijd misschien niet meer kan,(nieuw inzichten) en ook niet aan het eeuwenoude offerfeest dat ook in deze tijd misschien niet kan.(nieuwe inzichten) Ik benoem alleen dat ik vind dat je het woord swartjes echt niet kan gebruiken, ook niet als voorbeeld in mijn ogen onnodig kwetsend.

 55. Wellicht ten overvloede, hier de definities van Racisme en Discriminatie :

  -Racisme is de verzamelterm voor alle opvattingen die aan het begrip ‘ras’ een doorslaggevende betekenis toekennen bij het vaststellen of veronderstellen van karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens.

  -Discriminatie
  Onder discriminatie wordt in het algemeen verstaan: een nadeel berokkenen door het maken van onderscheid ten aanzien van individuen of groepen op grond van kenmerken die in die situatie geen aanvaardbaar motief vormen.
  Er zijn tal van gronden waarop mensen gediscrimineerd kunnen worden. In de praktijk zijn vooral leden van minderheidsgroepen hievan de dupe.

  Heeft u ooit racisme en discriminatie gezien bij Zwarte Pieten ? Mochten zij restaurants, winkels, huizen en de openbare ruimte niet betreden vanwege hun huidskleur of afkomst ? Werden Pieten in elkaar geslagen, opgejaagd, categorisch als minderwaardig aangemerkt of achtergesteld bij het stemmen ?

  NEEN.

  Derhalve is het fenomeen Zwarte Piet dus per definitie

  Niet Racistisch en Niet Discriminatoir.

 56. De sint draagt een mijter als we terug gaan naar het verleden had de koekoeksclan een punt hoed en de zwarte waren slaven die ze doode de sint is niet zwart maar wit en de hulp pieten zwart met een roe dat geeft dat de zwarte slecht zijn en de witte man moet gehoorzamen net als in de koekoeksclan zo dat stamt af van amerika en is naar nederland gekomen hoe kan dit feest vreugdevol zijn het is een rasistisch feest waar de blanke hun kinderen leren dat de zwarte wel slaven zijn die cadeaus uitdelen het is rasistish als de witte mensen hun gezicht zwart maken terwijl er afrikanen mensen buiten op straat lopen die zich vernederd voelen. De zwarte piet heeft een muts op met een veer gekleed als een joker wat toen in de middeleeuwen was. Als de wereld helemaal blank was hadden ze deze feest nooit verzonnen. De sint is de baas van de pieten zoals in de clan daar een baas was van de andere.

 57. ‘for when a double facepalm simply ain’t enough’

  @60

  Interpunctie & Grammatica, Djeez.

  Leuke poging, Rajeez. Maar voeg daar ‘es ‘contemplatie en/ of meditatie’ aan toe, wil je.

 58. Wat laten mensen zich toch lijden door emotie en beleving! Quinsy Gario heeft een jeugdtrauma opgelopen omdat zijn moeder is beledigd in zijn jeugd, maakt vervolgens daar een levenswerk van om daar zijn gelijk in te krijgen. Heel veel roeptoeters achter zich aanlopend, tal van feiten roepend van wat allemaal racistisch is… Meldpunt Polen heb ik gezien, sollicitatie achterstanden bij allochtonen, het Sinterklaas feest wordt zelfs genoemd als racisme machine om kinderen te vormen tot racisten… Best pittig! Graag zou ik bij de feiten willen blijven, de definitie van Racisme, Discriminatie en vooral waar het Sinterklaas feest daadwerkelijk voor staat, en niet wat het emotioneel gekleurde gedachtes lijkt.. Racisme zit vooral in de beleving van mensen. Het fanatisme bepaald wie er gelijk heeft en hoe veel aandacht je ermee krijgt. Dat Gario gearresteerd werd was logisch, hij liet de indruk achter de inkomst te verstoren en dan moet je niet zeuren en meewerken. Maar dat deed hij dus niet, kan hij nu mooi propaganda mee bedrijven! Zijn medestanders laten roepen dat dit ging om een uiting van dictatuur of politiestaat.. Bah, vies spelletje spelen jullie

 59. @63, u is psycholoog of psychiater, en heeft de volgende patient/ cliënt onder behandeling gehad?

  “Quinsy Gario heeft een jeugdtrauma opgelopen omdat zijn moeder is beledigd in zijn jeugd, maakt vervolgens daar een levenswerk van om daar zijn gelijk in te krijgen.”

  Nee? Wilt u vertellen over uw eigen jeugd i.c.m. met uw reactie zoals hierboven staat?

 60. Oh, nou, poehee, sorry hoor, ik wist niet dat je je in je kuif gepikt voelde of aan je taas getrokken. Nou nou nou nou nou. Ik ga maar weer in mijn agenda schrijven. Die heb ik gisteren aangeschaft, aangezien jij de hele tijd aan het zeuren was dat ik er één had terwijl ik die niet had maar nu heb ik die wel maar waarschijnlijk vergeet ik hem overal want ik ben nu eenmaal onderhavig aan vergeetachtigheid.

 61. Quinsy maakt een punt! Zwarte Piet moet weg! Want het is behalve racistisch, ook nog onrealistisch: alsof een rijke Turk uit Mira met zijn Afrikaanse helpers nota bene als strenge doch rechtvaardige, sympathieke en filantropische kindervrienden elk jaar naar Holland komen om geschenken uit te delen aan Nederlandse kindertjes! Nee, we moeten onze kinderen niet langer voor de gek houden! Stel je voor: een bleekscheet zou toch ook niet geassocieerd willen worden met witte Pieten die giften aan donkere kindjes zouden geven!

 62. Het enige wat ik nog weet uit mijn jeugd is; dat zwarte piet zwart was omdat hij door de schoorsteen kwam en dat hij daarom zwart was.
  Gaan we nu ook alle schoorsteenvegers associëren aan mensen met een donkere huidskleur en het beroep van schoorsteen veger afschaffen om dat dit racistisch zou zijn?.
  Ik vind dat we wel andere dingen hebben om ons druk over te maken dan deze flauwekul

 63. Dat deze zwarte knecht van deze sinterklaas nu geassocieerd word aan een zwarte slaaf; slaat nergens op.
  En als ze eens de juiste literatuur hier op open zouden slaan dan hadden ze ook kunnen vinden dat een schoorsteenvegers knechtje in de middeleeuwen en nog ver hierna meestal een mager schriel jongetje was uit een gewoon arm blank gezin die voor een paar centen aan een schoorsteenveger verhuurd werd; en aan een touw in de schoorsteen neergelaten werd om deze schoon te maken.
  Velen zijn hier ook bij omgekomen en of later aan de gevolgen van overleden.
  Dus het is zelfs hoogst onwaarschijnlijk dat toen men dit oorspronkelijk voor rijkere mensen bedoelde sinterklaasfeestje verzon; dat men met deze zwarte piet een zwarte slaaf bedoeld heeft.
  En van mij persoonlijk mogen ze dit gerust afschaffen hoor want ik heb er nog nooit in geloofd ook niet toen ik nog kind was.
  Maar om dit nu als racistisch te gaan beoordelen vind ik te ver gaan.

 64. @72 Ik heb nu genoeg van deze stupiditeit over “schoorsteenveger”. Ik kan jou echt totaal niet meer serieus nemen op geen enkele manier.

 65. Ik word echt niet goed van de verhalen dat zwarte piet racisme is. Sinterklaas is al lange tijd een van de grootst gevierde tradities in Nederland en het is onzin om dit in een keer te veranderen voor geen enkele goede reden. Zwarte piet zou als slaaf gezien worden van de Sint. Complete onzin. Het is nu eenmaal het hulpje van de Sint. Ik zie ook nou net niet wat er racistisch is aan iemand die cadeautjes geeft aan kinderen en met snoepgoed strooit. Voor de oorsprong van Zwarte piet, kijkt u hier maar even op: http://nos.nl/artikel/565895-wie-is-die-zwarte-piet-eigenlijk.html
  Bovendien om het woord ‘neger’ te gebruiken maakt u zichzelf niet minder racistisch.

 66. WIe werd er vroeger nog meer enigszins nukkig als het gedicht waar hij of zij hard aan gewerkt had verkeerd werd voorgelezen ?

 67. @74, Floris…klok en klepel.

  Dit is het effect van ‘zwarte piet’ zoals wij die vandaag de dag kennen. En welke mede via de demonstratie Malieveld zichtbaar duidelijk is geworden.
  https://www.youtube.com/watch?v=rUIqoD70TPc

  Heb je nog meer te bagateliseren, of ga jij je nu eindelijk eens echt verdiepen in de materie waar het in deze omgaat?

  Wegkijken van de reeds lange tijd bekende problematiek is volstrekt onacceptabel. Een linkje naar nos.nl volstaat niet. Duik de boeken in; zoek een historicus die het e.e.a. op een neutrale wijze kan duiden.

  “Bovendien om het woord ‘neger’ te gebruiken maakt u zichzelf niet minder racistisch.”

  En toen moest ik heel hard lachen, vanwege de stuitende stupiditeit.

  Zie:
  http://www.rtvnoord.nl/?p=126034

  Zie:
  https://krapuul.nl/overig/nieuws/128785/nazis-antinegerdemo-kinderfeestje/

  Nog meer, Floris?

 68. Zwarte piet discriminatie…laat me niet lachen! Pak lekker het koningshuis aan als je durft ipv een onschuldig kinderfeest. Die rijden pontificaal elke derde Dinsdag van September door Den Haag met ECHTE slaven op de zijkant van dat afzichtelijke voertuig.

Reacties zijn gesloten.