Het zwarte gat

Sinds de ontmaskering en het ineenstorten van de PVV moet ik zeggen dat ik in een zwart gat terecht ben gekomen. Zeker nu de PVV zelf een lijst heeft uitgegeven met de vijftig meest onbetrouwbare politieke linkmiegels van Nederland en overtuigd PVV-er Jhim van Bemmel hier zelfs een boekje over open gaat doen. Dit boekje wordt ongetwijfeld een samenvatting van de verhalen die u de afgelopen jaren al op Krapuul heeft kunnen lezen, dus het is achterhaald nieuws. Het zal wel twee weken na verschijning bij De Slegte belanden en dan zal ik er eens in bladeren.
De vraag is wel waar ik het nu over moet hebben.

De sociaal populisten
Het is nu de beurt aan de SP. Ik heb hier en daar mijn vraagtekens bij deze club. Ik heb het er moeilijk mee, dat veel van mijn Moslim vrezende kennissen nu opeens SP gaan stemmen. Niet dat ze sociaal zijn geworden, maar hun portemonnee komt in gevaar en ze stemmen nu eenmaal altijd op de winnaar en daarom stappen ze nu over naar een partij die in ieder geval ook Nederlandse muziek op de radio wil.
Ook heb ik het moeilijk met een Emiel Roemer die als je hem vraagt naar cijfers, hij het niet altijd even goed weet en direct weer vlucht in zijn thuiszorg en sociale werkplaatsretoriek. Niet specifiek voor Emiel Roemer trouwens maar een SP-er moet je nu eenmaal niet naar cijfers vragen, want dat past niet in het plaatje.
Ik heb het moeilijk met het salarisafdrachtsysteem dat de SP hanteert. Natuurlijk kan je deze zogenaamde gift van de belasting aftrekken, zodat de Nederlandse belastingbetaler meebetaalt aan het spekken van de partijkas. Natuurlijk hoef ik het niet direct mee te betalen, maar het feit dat je zoiets verzint geeft wel aan dat je vreemde sektarische Scientology-churchachtige ideeën hebt. Ik heb begrepen dat toekomstige SP ministers ook de helft van hun salaris zouden moeten inleveren. Mij benieuwen welke verdwaalde Occupy demonstrant ze dan zullen strikken voor dit baantje. Minister voor een lerarensalaris. Ik laat me verrassen.
Ik heb het er moeilijk mee dat de lokale partijafdelingen diegene naar het partijcongres stuurt die het hardste kan klappen. Bij dit congres mag je als lid niets zeggen en als je per ongeluk toch je vinger opsteekt, word je ongenadig afgeblaft door de leiding.
Hierbij kan ik de verhalen optellen die ik van mijn vriend heb gehoord die raadslid is voor de SP en mijn SP-blokkade is gereed.

Waarom ben ik niet euforisch?
Hier staat het verkiezingsprogramma tegenover dat ik voor een groot deel kan onderschrijven. Tenslotte is het SP-programma een programma waar je als linkse Nederlander je vingers bij af kunt likken. Maar bovenstaande punten maken van mij een sterke twijfelaar.
Ik ben van mening dat er een mix moet zijn tussen veel geld verdienen om het daarna rechtvaardig te verdelen. In het tweede deel heb ik volledig vertrouwen, maar in het eerste deel vind ik de SP ernstig te kort schieten. Natuurlijk zal de SP niet alleen regeren, dus het verdienen moet de rest dan maar voor zorgen. Ik hoop alleen dat de SP flexibel genoeg kan zijn om Nederland de ruimte te geven om te verdienen. Ik wacht het wel af.
Natuurlijk zou ik blij moeten zijn dat er opeens zoveel sociale Nederlanders bij zijn gekomen, maar ik besef dat als over twee jaar hun bankrekening niet gevuld is en ze nog steeds Poolse nummerborden zien, ze hard naar de partij voor de dieren zuilen rennen.

Verkiezingstijd
Ik zie er tegenop. Al die bakken populistisch gelul die ik weer over me heen krijg. In plaats van het nu eens te worden over een paar zaken die voor de toekomst onontbeerlijk zijn, zoals verduurzaming van de economie en de hypotheekrenteaftrek, zal alles weer verdeeld worden in linkse en rechtse hobby’s. Het gaat tenslotte om zetels en niet om idealen. Goed voorbeeld was de aanval van de PvdA op de SP. Natuurlijk val je de VVD niet aan. Daar valt geen zetel te halen. Alle pijlen van alle partijen worden gericht op Roemer. Is op zich niet erg, want als aankomend premier moet je deze soepel kunnen ontwijken.
Waar ga ik dan op stemmen? Misschien dat iemand me de komende maand nog kan bekeren.

Uw tijd gaat nu in.

38 gedachten over “Het zwarte gat”

 1. Buiten dat ze nauwelijks geinteresseerd zijn in zorg voor milieu en dierenwelzijn wat een enorme makke is in deze tijd.

 2. zijn dat nou echt zulke zwaarwegende puntjes die je het zo moeilijk doen hebben?
  geef die gezellige emielletje een kans
  meng je onder de sp-ers en laat je twijfels horen
  als ze regeringsverantwoordelijkheid willen dragen zullen ze bij moeten leren
  juist heel goed die afdracht, wat moet je met al dat geld dat anders overschiet?
  een sp-er in wassenaer….

  je kunt niet alles hebben, salonsocialist
  bovendiien moet dat linkse vingeraflik-programma nog uitgevoerd worden
  kijken of en waar het schip zal stranden en waar de tekorten van de sp liggen

  het gaat nu om een sociaal vertekpunt, de sfeer in ‘het land’ oppoetsen en wat slinkse kapitalisten bij hun lurven pakken

  als de pvda slim is haken ze aan en dragen ze bij met inzichten, verdieping, ervaring en advies
  het is buitengewoon dom, in elk geval niet slim – of ze willen niet anders de pvda-regenten – om je rug te keren naar de sp en hun stemvee

  je moet ook durven he!

 3. Even paar correcties op bovenstaande:

  – Ministerssalaris is 144000. Er is sprake dat daar de helft van afgedragen gaat worden. Dat lijkt me geen onderwijzerssalaris.
  – Dat de afdeling alleen mensen naar het congres stuurt die het hardst klappen is nonsens. Zo ben ik een jaar of 8 geleden eens naar een congres geweest en dat was niet omdat ik bekend stond als hardste klapper.
  – Dat je als lid niet mag spreken op een congres is ook nonsens. Je krijgt spreektijd bij je amendementen.

  En nog wat anders: dat SP’ers niks van cijfers zouden weten is een beetje onderbuikgeloel natuurlijk. En dat er bij alle partijen behalve SP allemaal knappe koppen zouden zitten is een “frame” en natuurlijk vooral: quatsch.

 4. Vreemd eigenlijk dat je bij de SP over dat open karakter gaat twijfelen als zwevende twijfelaar terwijl waarschijnlijk bij iedere partij leden bij congressen in de praktijk niet echt veel te zeggen hebben.
  Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in de zaal opstaat om es flink met de partijleider een potje te discussieren.
  Maar herkenbaar dilemma, goeie standpunten bij een ietwat gesloten kliek, ik ga voor het programma.

  Trouwens Roemer en cijfers, veel slechter dan “50 miljard-Rutte” kan het niet worden zeg.

 5. Men, vooral van rechts – de PvdA regenten hebben er vandaag de dag ook een handje van – probeert te framen dmv een schrikbeeld. Met een scheef hoofdje hoor je ze denken en rondbazuinen: Ach kijk die zieiige, arme, sociaal-voelende ex-communisten nu eens een zeteltjes winnen. En allemaal achter de simpele en gezellige babbelaar Emile aanlopen. Als ze maar niet aan de macht komen. Wat weten ze nou helemaal van ‘veel geld’ verdienen en economie, laat staan van achterbakse praktijken over de ruggen van de burgers, sjoemelen, verdraaiingen en leugens…waar onze rechtse maatschappij zo lekker op draait…

  ——————

  Schiet me nou zomaar plotseling pardoe tebinnen, tijd voor een pluim:

  Wat heeft Krapuul een fantastische, up-to-date beheerder! #veer

  #serieus

 6. Jhim van Bemmel is al aan het schrijven

  https://twitter.com/JhimvanBemmel/status/235341259676463104/photo/1

  Ik ben het met de schrijver eens dat de aanwas voor de SP voor een groot deel gevormd wordt door ontevreden mensen waarvan een deel eerder op de PVV stemde. Ik voorzie te hoge verwachtingen en een fors kiezersverlies bij de volgende verkiezingen (pakweg eind 2013)

  Ik heb ontzettende bewondering voor de vrijwilligers binnen de SP, dat zijn mensen met het hart op de goede plaats die wat willen betekenen voor de mensen om hun heen. Maar ik kan niet ontkomen aan het idee dat de SP een ‘ tegenpartij ‘ is met een hoog gehalte ‘ vroeger was het beter ‘ . Er hangt, laat ik het netjes zeggen: de geur van voorbije tijd aan. De tijd dat lof nog bitter was, spruitjes stonken bij het koken en boerenkool per stronk verkocht in een krant gerold en doppinda’s op tafel op zaterdagavond.

  Wanneer je het verkiezingsprogramma leest dan is het een opsomming van ellende, wat moet worden teruggedraaid. Mooi Chappeau, oke daar kan ik in meegaan. Maar een visie hoe NL er moet zien over 20 jaar, wat gaan we bereiken, waar willen we staan ontbreekt m.i. Dat had ik nou zo graag gezien van de enige partij die mijn stem mogelijk krijgt. Ik ben nog niet overtuigd. wie bekeerd mij? Uw tijd gaat nu in.

 7. Deze morele uitgangspunten zijn vastgesteld op ons 9e congres (1999). Je kunt het beginselprogramma van de SP, dat de naam ‘Heel de mens’ meekreeg, hieronder vinden.

  13 jaar terug!! Dat is bijna een generatie terug
  De zesmiljardste mens werd in dat jaar geboren, in okt zijn we met 8 miljard
  SP staat stil Vernieuwd niet

  Verkocht AH toen al gewassen en gesneden boerenkool?

 8. Maar als ik niet strategisch zou stemmen zou ik dieren stemmen hoor. Leuke dames en die dieren daar moet gewoon eens een keer wat aan gedaan worden. Mijn vader zaliger had liever met dieren te maken dan met mensen zei hij altijd; “dieren liegen en bedriegen niet”.

 9. In het debat waar Rutte uiteindelijk eigenlijk geen verantwoording voor z’n wanstaltige misbaksel hoefde af te leggen was Mw. Ouwehand inderdaad een smaakmaker.

 10. even een inkoppertje:

  Een strategisch stem op de SP kan dus bij mensen terecht komen die liegen en bedriegen

 11. Zag in de herhaling van een Frans Bromet solo-cam-case op de verrekijk/treurbuis, nog een fraaie inspanning van een SP’er voor het behoud van Tante Leny, de stripwinkel in A’dam-Noord. Zie ik geen PvdA’er doen (laat staan een VVD’er grinnik), al hebben ze met hun ‘poten in de modder’ gestaan, zoals Spekman. Die is meer van ‘het besturen’ en sp-bashen…geworden…

  Dan kun je cynisch denken: goh, wat een kleinburgerlijk gedoe, een stripwinkel die niet loopt. Gewoon dichtgooien die hap, mensen in de uitkering, etc…

  De uitbaters waren óók ‘hardwerkende nl’ers’, die met ziel en zaligheid in hun specialiteitswinkel aan het werk waren (wáren, want zij werkt nu in de thuiszorg, hij is full-time huisvader na afkeuring vanwege een geamputeerde voet – ja, succes, een keuze!)

  Je als SP’er dan zo inspannen en vechten tegen het kapitaal en de bureaucratie om sluiting te voorkomen, dat is wel waar de mensen de politiek om vragen.

  http://goo.gl/cdDJ2

  Frans Bromet zoekt nog homo’s die worden gepest…

 12. @15
  Gewassen en gesneden boerenkool bevindt zich in de supermarktschappen sinds ik voor mijzelf kook (en dat is lang inmiddels..)

 13. #20
  ik ken dat verhaal en daar bewonder ik de mensen van de SP om wat ik ook al eerder schrijf bij #12

  Je helpt mee met deze reminder mij te overtuigen
  Maar het is niet genoeg want zo zijn er honderden zo niet duizenden verhalen over de SP-mensen

  dus het blijft nog voor vandaag:
  Ik ben nog niet overtuigd. wie bekeerd mij? Uw tijd gaat nu in.

 14. @24 nou je moet in ieder geval af van dat “SP: vroeger was alles beter” frame maar dat moet je zelf doen en ga ik niet voor je doen. Het slaat in ieder geval nergens op.

  😉

 15. @20: Joey:

  [ Frans Bromet zoekt nog homo’s die worden gepest…]

  Ik word gepest door liefdevolle thuiszorg, mag ik dan ook meedoen?

 16. @28: Rosa:

  Wat een zootje die ” prachtige innovatieve zorg”, over zwarte gaten gesproken, blergh. . Waar is die vrouw Veldhuijzen van Zanten trouwens verstopt?
  Maar volgens de stemwijzer moet ik de PvdD doen, en die gaat het worden , ijs en weder diendende. 😉

 17. We zitten in een crisis, die steeds erger wordt, acteurs in dit drama waren o.a. W.Bos en W.Kok.
  Toevallig Pvd A.
  DE stryd gaat nu tussen neoliberalisme en een zorgsame samenleving.
  Van het komische duo Rutte en Jager is nog niets gekomen om ons uit de stront te krygen.

  Daarom geef Roemer een kans.

 18. “Zeker nu de PVV zelf een lijst heeft uitgegeven met de vijftig meest onbetrouwbare politieke linkmiegels van Nederland”

  Ik trapte er in. 😳 Verwachtte een “I’m Gierd Wilders and I uproof dis massage”-lijstje van “gevaarlijke linksigen”, maar dit is dus nog veeeeeeeeel ergerder.

 19. @21 Goed idee trouwens, politici die je kunt paaien met een bakje runderhart in plaats van met een cruise of een Rolex. :mrgreen:

 20. Sinds de ontmaskering en het ineenstorten van de PVV…

  De PVV heeft nooit een masker gedragen. Ze heeft altijd openlijk idiotie verkondigd.
  En ze is nog lang niet ineengestort. Misschien krijgt ze wat minder zetels dan het huidige aantal, maar in de peilingen staat de partij nog steeds op het niveau van zeg het CDA.

 21. Ik heb alles gelezen maar zweef nog steeds. Hoewel een van de laatste ideeën van de PVDA is om 200 miljoen aan de sport te doneren, waardoor ik weer naar de kant van de SP ben opgeschoven.

 22. Behalve de standpunten en beloftes moet je natuurlijk ook in je afweging meenemen: wat gaat zo’n partij doen na de verkiezingen en met wie en hoe betrouwbaar zijn ze.

 23. “Sinds de ontmaskering” (van PVV) ………..??
  Waneer heeft PVV en masker gehad? Iemand die uit de gerespecteerde bühne van de Tweede Kamer als ware hooligan over “kopvoden” taxatie roept, heeft zeker geen masker, wel een of andere psychische probleem op basis van klederdracht, dit is zeker.

  Degene die hem tot op heden blindelings hebben gevolgd, lijden zeker aan dezelfde problematiek..

  “Ik heb het er moeilijk mee, dat veel van mijn Moslim vrezende kennissen nu opeens SP gaan stemmen.”

  Zou ik niet weten wie je hier bedoeld en of ze reële mensen zijn, want van mijn talloze kennissen die steeds de combinatie PVV/VVD Uber Alles – de laatste jaren hebben gedragen, gaan straks beslist helemaal niets aan hun stemgedrag veranderen, want Chauvinistische Nationalisme en Extreem-Rechtse opvattingen veranderen niet van de ene tot de andere dag.

  ” Al die bakken populistisch gelul die ik weer over me heen krijg”

  Waneer is het gestopt geweest? Al die afgelopen jaren was het elke dag onophoudelijk rechts-populistisch gelul vanuit elke MSM ter ondersteuning van PVV/Wilders. Het is nooit weg gewest.

  En het is nu tijd voor verandering.

Reacties zijn gesloten.