Zou Geert Wilders al nachtmerries krijgen?

Vervroegde verkiezingen in Denemarken zijn niet echt groot nieuws in Nederland. Het bericht haalde nauwelijks de kranten. Misschien begrijpelijk – hoe boeiend is Deense politiek nou helemaal – maar niet terecht. Denemarken is het politieke gidsland voor Nederland. Eerst richting de gedoogconstructie, nu wellicht naar een breed middenkabinet.

De Deense coalitiepartners zagen dat natuurlijk aankomen en zijn in de afgelopen periode steeds openlijker afstand gaan nemen van de Volkspartij. Daarbij speelt een ander, en minstens zo belangrijk, fenomeen: immigratie is eigenlijk geen issue meer. De leider van de conservatieve partij, een van de coalitiepartners, verwoorde het treffend: ‘Alle maatregelen zijn genomen, meer is niet nodig.’ Ergo: de Deense Volkspartij is ook niet meer nodig. En sterker nog, Denemarken maakt zich inmiddels zorgen of door al die harde anti-immigratiemaatregelen nog wel voldoende hoogopgeleide werknemers naar het land willen komen. Die zijn namelijk wél nodig. (Deens voorbeeld – de Groene Amsterdammer)

10 gedachten over “Zou Geert Wilders al nachtmerries krijgen?”

 1. Geen probleem bij Wilders zolang de PvdA met Cohen aan het roer geen duidelijke oplossingen biedt.

 2. Uit het stukje van De Groene begrijp ik dat de Deense Volkspartij tegen de zogenaamde hervorming van de verzorgingsstaat is (met deze orwelliaanse uitdrukking wordt “afschaffing” bedoeld). Het is een belangrijk verschil met Wilders, die kreten dienaangaande alleen hanteert om de stem van Henk en Ingrid binnen te krijgen, maar die in de praktijk de sloop steunt. Er is dus nogal verschil.
  Een ander belangrijk verschil is dat men van de Deense Volkspartij lid kan worden. Dat maakt de club “gewoner” dan het geval-Wilders.

 3. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  die kreten dienaangaande alleen hanteert om de stem van Henk en Ingrid binnen te krijgen, maar die in de praktijk de sloop steunt.

  Hij schopt ze gewoon de sloop in, maar politiek bedrog is niet van heden. Als maar Wiegel zijn plannetjes door kan krijgen.

 4. Ach zolang bij de pvv het anonieme steungeld binnenkomt plus de geheime steun van politici en andere poppenspelers krijgt wilders geen nachtmerries hoor.
  @ Machteld:
  Machteldje welke problemen?die wilders dan WEL wil oplossen?leg even uit enne hier nu niet over een hoofddoekie ofzo beginnen he? maar ZORG,WERKGELEGENHEID,WONINGNOOD ofzo geen wildersonzin aub danje Machteld ik ben benieuwd wat je gaat schrijven wat Cohen niet goed doet en Wilders wel

 5. Denemarken maakt zich inmiddels zorgen of door al die harde anti-immigratiemaatregelen nog wel voldoende hoogopgeleide werknemers naar het land willen komen.

  Denemarken is van alle westerse landen een van de grootste netto besteders als het gaat om kennismigranten binnen te houden en bijna niemand van die groep is serieus geïnteresseerd in een Deens paspoort.

  Tja, hoe zou dat nou komen? 😛

 6. “En sterker nog, Denemarken maakt zich inmiddels zorgen of door al die harde anti-immigratiemaatregelen nog wel voldoende hoogopgeleide werknemers naar het land willen komen. Die zijn namelijk wél nodig.”

  Als je mag kiezen tussen een xenofoob Denemarken of een tropisch hoelahoela eilandje met goed weer, waar je misschien wat minder verdient maar wel makkelijk vrienden en vriendinnen kunt maken… wat zou jij dan kiezen? Juist! Dat snappen die populistische klotskoppen niet… Die denken dat je met geld alles kunt kopen, maar nu krijgen ze de rekening gepresenteerd voor hun xenofobie, hun afstandelijkheid en hun gebrek aan gezelligheid. Wat heeft Denemarken nou te bieden??? Overigens, hier in Nederland krijgen ze ook nog eens spijt als haar op hun hoofd van dat xenofobe migratiebeleid. als je een vriendin uit het buitenland hebt, ‘mag dat niet’. En zich intussen wel zorgen maken over vergrijzing…

 7. “De afgelopen vijf jaar holden alle partijen achter de Deense Volkspartij aan. Nu zijn ze gestopt met hollen. Er zijn zoveel verscherpingen op het immigratiebeleid doorgevoerd, alle partijen hebben er genoeg van.”

  “Het gaat zo ver dat het voor veel mensen komisch is geworden. De herinvoering van de grenscontrole is zo’n voorbeeld. Veel mensen vinden dat we ons belachelijk maken in de EU.”

  Het nieuwste voorstel van de Deense Volkspartij om de omstreden grenscontrole verder uit te breiden werd weggehoond door alle partijen. Net zoals het plan om alle 65-plussers te voorzien van pepperspray, te gebruiken tegen (buitenlandse) inbrekers of overvallers.

  Veel autochtone Denen kunnen zich niet meer in Denemarken vestigen met een partner van buiten de EU. Honderden echtparen moesten daarom uitwijken naar buurlanden als Zweden of Duitsland.

  Terwijl de Noorse Vooruitgangspartij, een evenknie van de Deense Volkspartij, verklaarde de toon van het debat te willen dempen, bleef de Deense partij op het standpunt dat politici alles mogen zeggen. Dit leidde in Denemarken tot een fel debat, vooral omdat er ook Denen onder de slachtoffers waren op het eiland Utøya.

  Nicolai Wammen (sociaal-democraat en ex-burgemeester van Aarhus): “Donderdag wordt de macht van de Deense Volkspartij gebroken.”

  meer: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2905792/2011/09/14/De-Denen-keren-terug-naar-het-midden.dhtml

 8. DarkSkywise Schreef:

  Veel autochtone Denen kunnen zich niet meer in Denemarken vestigen met een partner van buiten de EU. Honderden echtparen moesten daarom uitwijken naar buurlanden als Zweden of Duitsland.

  Dit is niks bijzonders. Zie http://is.gd/nXWpfa

 9. Henk Veldman Schreef:

  DarkSkywise Schreef:
  Veel autochtone Denen kunnen zich niet meer in Denemarken vestigen met een partner van buiten de EU. Honderden echtparen moesten daarom uitwijken naar buurlanden als Zweden of Duitsland.
  Dit is niks bijzonders. Zie http://is.gd/nXWpfa

  Hoi Henk, je hoeft niet meteen helemaal naar Israel te gaan voor een verwijzing, Nederland komt direct na Denemarken wat dat betreft.
  Zie http://www.buitenlandsepartner.nl voor meer info.

Reacties zijn gesloten.