Zou de IJslandse aanpak van de economische crisis goed werken?

Heden is het bekend geworden dat de IJslandse premier zeker van plan is om zijn verkiezingsbelofte te houden.

De IJslandse regering is van plan om elke huishouden met een hypotheek het bedrag van 24.000 euro in de komende maanden belangeloos te schenken.

Daarmee wordt waarschijnlijk een evenredig deel van de hypotheekschuld verminderd en tevens de economie gestimuleerd. Daarnaast verwacht men dat deze stap zal de bouwnijverheid alsook de bouwmarkt een zeker stimulans zal geven.

Na het crimineel stellen van de bedenkelijke handelwijze van de bankiers is dit de volgende stap die de moedige Vikingen bewerkstelligen.

11 gedachten over “Zou de IJslandse aanpak van de economische crisis goed werken?”

 1. Nu heeft de Ijslandse Regering voor zover ik weet nog steeds de Nederlandse gemeenten niet terugbetaald die met Garantie van diezelfde IJslandse regering leningen aan IJslandse banken hadden gegeven …

 2. @1 Onzin, die garantie. IJsland garandeerde 20.000 euro. Toen het fout ging maakte Wouter Bos daar 100.000 euro van. Wie ( heel errug veel) meer uitleende deed dat op eigen risico.

 3. @1: Het schijnt dat 50% inmiddels is terugbetaald. De rest zal wrsl. ook nog wel terugkomen, uit de boedelopbrengst van het failliete Landsbanki:
  “In januari 2013 heeft het hof van justitie van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA) IJsland gelijk gegeven dat het weigerde Nederlandse en Britse rekeninghouders van Icesave te compenseren. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. Volgens het hof waren de gevolgen van de kredietcrisis voor IJsland dermate zwaar, dat het land van compensatie af kon zien. De uitspraak is een tegenslag voor Nederland, maar de Nederlandse overheid heeft inmiddels ongeveer de helft, dat is € 734 miljoen, van dat geld teruggekregen uit de failliete boedel van Landsbanki. IJsland liet direct na de uitspraak weten dat het verwacht dat de gedupeerden de komende jaren wel volledig zullen worden gecompenseerd uit de boedel van Landsbanki. Volgens de regering van IJsland vertegenwoordigen de bezittingen van Landsbanki een waarde van zo’n € 8,8 miljard en zijn de schulden maar € 7,6 miljard.” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Icesave)

 4. Dank je, Laurent. Ik probeer het gewoon en het IJslandse aanpak is heel anders dan onze.

 5. Waar haalt de IJslandse regering dat geld vandaan? IJsland, een land met minder inwoners dan Drenthe.

  Wij hebben trouwens van de VVD nog 1000 euro p.p. te goed.

 6. Schuldenafbouw is een prima middel.
  In het Ijslandse model gebeurt het financieren via belastingen.
  Ik zou willen beginnen met een bankensplitsing.
  En vervolgens de banken verplichten om een deel kwijt te schelden.
  Dan vallen die banken waarschijnlijk om, maar dat hoort bij marktwerking.

 7. @Jan, Ijsland zou 300.000 bewoners hebben en met deze maatregel zouden gemiddeld 900mln euro bemoeid zijn. (volgens nieuwszenders)

  @Theo, goed voorstel. Zullen we hem maar de Nederlandse voorstel noemen?

 8. nexus.

  Je kent mij nu wel.
  Zou dat genoeg zijn om een einde aan de financiele dictatuur te maken ?
  Daarvoor is een crash of een resetknop nodig.

 9. IJsland is klein. Als het land economische trucs uithaalt, hebben die zowat geen invloed op de wereldeconomie. De wereld laat IJsland min of meer begaan.

  Nederland kan het sowieso niet op eigen houtje. Het zit gebonden aan allerlei afspraken in de EU. De EU is dusdanig groot dat maatregelen enorme invloed hebben op de wereldeconomie. Dan ontstaan er waarschijnlijk enorme tegenkrachten die zich in hun belangen geschaad voelen.

Reacties zijn gesloten.