Zorg in Nederland: alvast het mortuarium ingereden…

Frances van Rijn kon opnamen maken van de nachtelijke zorg die haar moeder kreeg in godbetert het Willem Dreeshuis in Den Haag. Dat deze opnamen zijn gemaakt zal de enige reden zijn waarom de verplegende die aan het woord is in het filmpje “voor de klachtencommissie” is gedaagd.

Een klachtencommissie. Het kan ook dat je moeder alvast, volgestopt met zogeheten antidepressiva, het mortuarium van het bejaardentehuis wordt binnengereden. Er is niets aan de hand, behalve dan dat zij “lastig” wordt gevonden. In de koelruimte overlijdt zij aan onderkoeling.
Zoiets kun je moord noemen. Maar deze aanduiding zal men niet horen. In de zorgsector moet je afwachten of wat overal elders moord zou worden genoemd misschien een klachtencommissie haalt.
En wat valt er van “de politiek” te verwachten, als de staatssecretaris van volksgezondheid speciaal bij Osirafusiepartner Amstelring is weggehaald en CDA-lid gemaakt, namens Annemieke Bijlevelt, ook zorgopperhoofd (bij de corporatie waar de instelling waar het filmpje is gemaakt deel van uitmaakt). Annemieke Bijlevelt is getrouwd met ene Maxime Verhagen, u wellicht bekend.
Laat alle hoop maar varen.
Of niet?

Hier kunt u (het derde uur) Frans Brekelmans en André de Raaij aan het woord horen over de zorg voor hun bejaarde moeders. De Raaij is hier en hier al eerder op Krapuul aan het woord geweest.

De mensen die deze verhalen kunnen vertellen kwamen samen op de mooiste dag van het jaar tot nu toe, op het Plein in Den Haag, zaterdag 2 april. De manifestatie van de Dwaze Kinderen die een radicale mentaliteitsverandering ten aanzien van de zorg eisen.
Er waren zo’n vijftig mensen aanwezig, het is de bedoeling iedere eerste zaterdag van de maand acte de présence te geven op het Plein.

Van de mensenrechten die voortdurend geschonden worden in de (ouderen)zorg stond deze maand het recht op privacy centraal. Wil men daar de komende maand iets aan doen?
Twee politicae van de SP waren er van begin tot eind, een PvdA-Kamerlid kwam een tijdje langs.
Verslag hier.

5 gedachten over “Zorg in Nederland: alvast het mortuarium ingereden…”

 1. Deze misstanden zijn godgeklaagd.

  De zorg is helaas kunstmatig onbetaalbaar gemaakt, omdat de gevestigde politieke partijen geen progressief premiestelsel willen en zij de belasting voor de hoogste inkomens sinds Paars I systematisch hebben verlaagd. Geld dat je niet binnen krijgt, kan je ook niet uitgeven. Dus waren bezuinigingen op zorg, onderwijs en andere algemene voorzieningen “nodig”.

  Zorg kan niet geheel berusten op een vrije markt; niet als het humaan en voor iedereen beschikbaar moet zijn.

  Daarnaast werkt de speciale status van medisch personeel ook misstanden in de hand. Het is nu te moeilijk om medisch personeel strafrechtelijk te vervolgen voor nalatigheid, mishandeling, dood door schuld, doodslag of moord. Een maatschappelijke herbezinning of flinke discussie lijkt mij gepast.

 2. Verschrikkelijk voor Mw. van Rijn en haar moeder, zonder die opnamen zou je het niet geloven. Echt geen idee wat deze verzorgende bezielde, het staat in ieder geval haaks op alle ervaringen die ik met werknemers in de zorg heb.
  Ik kan natuurlijk niet inhoudlijk op deze kwestie reageren maar ben alleen zo bang dat hier weer de goeden onder de kwaden moeten gaan lijden, weer meer kwaliteitseisen, meer werkgroepen, kwaliteitsmanagers, adviesbureaus, controlerende instanties, terwijl de zorg al helemaal dichtgetimmerd zit, gek he, zo duur en zo weinig personeel.

  Sofia, in ons kleine segmentje in de zorg is die marktwerking echt niet zo slecht, al onze cliënten zijn ons dierbaar en als we niet goed voor ze zorgen lopen we het risico dat ze overstappen naar een concurrent. Voor ons is het verkrijgen van inkomsten niet een automatisch gegeven zoals bij de grote jongens dus we moeten er echt allemaal een stapje harder voor zetten en lief zijn voor de mensen, ik zeg meer PGB.

 3. Niet alleen komt Veldhuijzen van Zanten bij Amstelring vandaan, daarvoor zat ze al bij wat later Osira werd. Je kan er vanuit gaan dat iemand die een verantwoordelijke carriere van 20 jaar bij de slechtse zorginstelling van Nederland heeft niet geschikt is voor dit ambt. Niettemin zit ze er.

  Overigens is er voor Osira sowieso niet zoveel hoop: ex-directeur van 10 van hun instellingen Van der Burg (VVD)is nu de verantwoordelijk Wethouder.

Reacties zijn gesloten.